Little Town on the Prairie

Dit is niet echt een boek waarvan je zou denken dat het over eten gaat. Integendeel zelfs, het hoort thuis bij de klassieke kinderboeken. De schrijfster vertelt over haar jeugd in het midwesten van Amerika. Centraal in de boeken staat de strijd om te overleven, en de grote rol die voedsel daarbij speelde.

Na de eerste winter op het nieuwe land begint nu eindelijk het tij te keren.
Met de nieuwe lente komt alles weer tot leven. De koe heeft gekalfd dus is er verse melk. Al snel wordt de levende have uitgebreid met een nest kuikens, die uitgroeien tot een toom mooie kippen.
Nieuwe akkers voor graan worden geploegd en de moestuin wordt ingezaaid met allerlei soorten groente.
Grondeekhoorns die op het ontluikende groen afkomen worden gevangen door een katje, dat hier goed op gedijt en snel groter wordt.
Het pas ontgonnen stuk land begint nu echt op een boerderij te lijken, nog in de zomer plukken ze daar al letterlijk de vruchten van: Middageten met nieuwe aardappeltjes, erwtjes en room, verse bonen, uien en tomaten. En al snel zullen er ook ingemaakte komkommers zijn.

Maar toch is niet alles even gemakkelijk, tegenslag is nooit ver weg. Ten eerste zijn daar de grondeekhoorns die ervoor zorgden dat de halve maisakker opnieuw ingezaaid moest worden.
Maar ook komen er massaal vogels op de rijpende haver en mais af, er blijft weinig van het graan over. Er is echter geen verlies of er zit wel een klein voordeeltje aan: Er staat  namelijk vaak vogelpastei op het menu.

In de herfst is het weer oogsttijd: aardappelen, rapen, wortelen, bieten en uien, en ook tomaten, tomatillos en goudbessen. *) Met deze oogst zijn ze veel beter voorbereid op de komende winter, die ze veiligheidshalve doorbrengen in het stadshuis. In het stadje neemt de familie actief deel aan het sociale leven.
Een groot succes is een gemeenschappelijke maaltijd in de kerk waar ieder aan bijdroeg. De tafels zijn overladen met voedsel: Een gebraden varken compleet met rode appel in zijn bek, grote pannen met kippenpastei, hoog opgetaste schalen met puree van aardappels, rapen, en pompoentjes. Bonenschotels, in room gekookte mais, diverse soorten brood, melkzuur ingemaakte groenten, jam van tomaten en wilde kersen, vruchtentaarten en cakes.
Maar ook de maaltijd ter ere van de verjaardag van een van Laura’s klasgenoten valt goed in de smaak.

Natuurlijk staat ook dit deel weer vol met de mooie houtskooltekeningen van Garth Williams.

*) De tomatillo en goudbes horen tot het geslacht Physalis, de goudbes is hier ook wel bekend onder de naam ananaskers.

Ook op de plank staan de delen: Little House in the Big Woods, Little House on the Prairie, On the Banks of Plum Creek, Farmer Boy, By the Shores of Silver Lake, The Long Winter, These Happy Golden Years, The First Four Years


Little Town on the Prairie
door Laura Ingalls Wilder
Deel 7 uit de Little House serie
Engelstalig (In het nederlands verschenen als “De kleine stad op de prairie”)
Tekst ©1941 Laura Ingalls Wilder, © vernieuwd 1969 Roger Lee MacBride
Illustraties © 1953 Garth Williams
14e druk (1970) van de gereviseerde versie uit 1953
Harper & Row publishers, Inc.
First Harper Trophy book, 1971
Paperback, 307 pagina’s
ISBN 0-06-440007-7
Serie gekocht september 1979, Calgary-Canada , dit deel Can $ 2,10

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: eet- en drink tradities, herkomst, leefwijze