The Long Winter

Dit is niet echt een boek waarvan je zou denken dat het over eten gaat. Integendeel zelfs, het hoort thuis bij de klassieke kinderboeken. De schrijfster vertelt over haar jeugd in het midwesten van Amerika.
Centraal in de boeken staat de strijd om te overleven, en de grote rol die voedsel daarbij speelde.

Het gezin woont nu op het pas ontgonnen stuk land. De eerste oogst van de gekeerde zode is niet groot: vijf zakken kleine aardappels, een zak gedroogde bonen, vier liter tomatenjam, twee liter groene tomaten-zoetzuur, zes pompoenen, en wat mais en koolraap. Van het land dat niet geploegd was hebben ze het gras gemaaid en tot hooi gedroogd, en ook van het taaie moerasgras is hooi gemaakt.

Alle tekenen wijzen op een strenge winter, maar over de nieuwe spoorweg zullen er treinen rijden met voorraden voor de winkels in het nieuwe stadje, zodat de schamele oogst kan worden aangevuld met gekochte waren.
En ook hebben ze nog de mogelijkheid om op  jacht te gaan om aan vlees te komen.

Het lijkt erop dat die strenge winter vroeg invalt als in oktober de eerste sneeuwstorm *) van het seizoen over de prairie raast. Dagenlang zitten ze in het dunwandige hutje op het nieuwe land te kleumen, maar na deze storm lijkt toch de zomer weer even terug te komen. Toch besluit Pa om het zekere voor het onzekere te nemen en te overwinteren in het winkelhuis in het stadje. En dat dit een wijs besluit was blijkt al snel wanneer sneeuwstorm op sneeuwstorm volgde en het gezin regelmatig dagenlang van iedereen geïsoleerd is.
De sneeuwstormen zorgen er ook voor dat de treinen niet kunnen rijden en de winkels door hun voorraden voedsel en brandstof heen raken.
Van de laatste voorraden in de winkels koopt Pa twee blikjes oesters waarvan Ma met de laatste melk van de koe een oestersoep maakt, samen met wat geroosterd brood vormt dat de kerstmaaltijd.
Eind december is de brandstof op en er zijn slechts wat aardappelen en tarwe over. Voor brandstof wordt hooi tot een soort stokken in elkaar gedraaid. De tarwe wordt gemalen in de koffiemolen, en van het zo verkregen ruwe meel wordt dagelijks een zuurdesembrood gebakken in de met hooi gestookte kookkachel.

Een kudde antilopen op de prairie zorgt voor opwinding in het stadje, de mannen verzamelen zich voor de jacht, die helaas mislukt doordat de groep niet strak samenwerkt.
Er gaat een gerucht dat er ergens ten zuiden van de stad een overwinterende boer tarwe zou hebben. Almanzo Wilder en Cap Garland besluiten om tussen de sneeuwstormen door hun geluk te beproeven en achter deze tarwe aan te gaan, en met resultaat! Op het nippertje voor de volgende sneeuwstorm komen ze met een slee vol tarwe terug in het stadje. De inwoners kunnen weer een aantal weken verder.

Eindelijk, in mei verliest de winter het van het voorjaar. De sneeuwstormen houden op, de temperaturen lopen omhoog, de sneeuw smelt en de prairie wordt weer groen.
De treinen die ingesneeuwd waren geweest worden uitgegraven zodat ze hun weg kunnen vervolgen en de voorraden afleveren bij het station. Nu hebben de winkels weer voorraad, en Pa en Ma ontvangen eindelijk het kerstpakket dat met de trein is verstuurd. Hierin zit een kerstkalkoen, die al die tijd stijf bevroren was. Deze kalkoen zal opgediend worden bij de eerste complete maaltijd na de lange winter: Een kerstmaaltijd in mei.

Houtskooltekeningen zijn zacht, maar Garth Williams heeft met dit materiaal perfect het strenge van deze winter weten weer te geven.

*) Met sneeuwstorm wordt hier een echte blizzard bedoeld. Dit zijn stormen die voornamelijk op de Noord-Amerikaanse prairies voorkomen.

Ook op de plank staan de delen: Little House in the Big Woods, Little House on the Prairie, On the Banks of Plum Creek, Farmer Boy, By the Shores of Silver LakeLittle Town on the Prairie, These Happy Golden Years, The First Four Years


The Long Winter
door Laura Ingalls Wilder
Deel 6 uit de Little House serie
Engelstalig (In het nederlands verschenen als “De Lange Winter”)
Tekst ©1940 Laura Ingalls Wilder, © vernieuwd 1968 Roger Lee MacBride
Illustraties © 1953 Garth Williams
13e druk (1969) van de gereviseerde versie uit 1953
Harper & Row publishers, Inc.
First Harper Trophy book, 1971
Paperback, 335 pagina’s
ISBN 0-06-440006-9
Serie gekocht september 1979, Calgary-Canada , dit deel Can $ 2,10

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: winter