Onderzoeksprogramma CropMix

Meedoen aan CropMix

Vorig jaar twijfelde ik nog of ik wel of niet mee zou doen met CropMix. Wijselijk heb ik me niet aangemeld, omdat ik voorzag dat ik niet genoeg grond beschikbaar zou hebben. Dit jaar durfde ik het wel te doen want ik heb vorig jaar meer zwarte grond gecreëerd. De combinatiegewassen voor dit jaar zijn tuinboon en rode biet.

Wat is CropMix eigenlijk?

Op de website staat het volgende: Akkerbouwers, onderzoekers en ketenpartners slaan de handen ineen om een doorbraak te realiseren in de transitie naar een duurzame akkerbouw in het vijfjarige onderzoeksprogramma CropMix. Centraal staat het vergroten van de gewasdiversiteit, met name door middel van strokenteelt. Daarmee willen we ecologie en akkerbouw samenbrengen en de maatschappelijke transitie naar een duurzamer, op ecologie gebaseerd landbouwsysteem aanjagen.

Een veelgehoorde vraag van akkerbouwers die strokenteelt of andere vormen van mengteelt overwegen is: Welke gewassen gaan goed samen? Om daarachter te komen schakelden we de hulp in van zo’n 800 ervaren en onervaren moestuiniers om verschillende combinaties te testen in ons experiment MoestuinMix. De eerste resultaten zijn inmiddels binnen én de inschrijving voor een nieuw seizoen is geopend!

CropMix begon op 1 januari 2023 en loopt tot eind 2027. Het programma maakt uit uit van de Nationale Wetenschapsagenda wordt en gefinancierd door NWO.

Volkstuinders doen mee

Het is dus een onderzoeksprogramma. De landbouwuniversiteit in Wageningen (WUR) is een van de onderwijsinstellingen die hierin onderzoek doet. De stap om volkstuinders in het project te betrekken is logisch. Veel hobbytuinders hebben vaak een hoop praktische kennis in huis. De universiteit heeft daarom de AVVN, de overkoepelende organisatie voor nuts- en volkstuinen ingeschakeld. Op deze manier zijn de volkstuinders (de 800 ervaren en onervaren moestuiniers) bij project MoestuinMix aangetrokken. Zij kunnen in het klein de gewascombinaties testen. En de professionele boeren doen dat dan op grotere schaal.

Vorige week viel het pakket met formulieren en zakjes met zaden in de brievenbus. Het ziet er veelbelovend uit. Informatief, en met duidelijke formulieren om de gegevens over zaaien, groeien en oogsten bij te houden.

De zaden van de tuinbonen zijn van het ras Eleonora, en dat van de rode bieten is Subeto.
Zelf had ik niet voor een bruinkokende tuinboon gekozen, ik vind de witte smakelijker ogen. Maar de smaak van de bruine tuinbonen schijnt wel intenser te zijn. Eleonora is echter een professioneel ras, en dat is in het kader van dit onderzoek dan wel weer begrijpelijk.
De informatie die ik vond over de biet Subeto geeft me hoop voor een mooie oogst. Stevige ronde bieten, met sterk en goed ingeplant loof.

Het zal een interessant experiment worden. Bovendien vind ik het ook spannend wat het zal opleveren. Niet alleen aan oogst maar ook aan gegevens.

Dit bericht zit in:

Tag: groente, kritisch, leefwijze, moestuin, moestuinmix

Categorie: Keukentafel