De Moeder's geuren moppen

De Moeder's Geuren moppen

Tijdens de Open dag bij de Moeder’s geuren proefde ik deze “Moeder’s Geuren moppen”; ze waren verukkelijk!
Ik heb gevraagd of ik het recept mocht delen en voel me vereerd met de toestemming die ik daarvoor kreeg.

Voor ongeveer 40 “Moeder’s Geuren moppen” heb je nodig

– 300 gram amandelmeel
– 200 gram rietsuiker
– 1 ei
– 50 cc agavesiroop (ongeveer 50 gr, afhankelijk van het gewicht van het ei; het geheel laten uitkomen op 600 gram).
– 6 druppels De Moeder’s Geuren Essentiële Olie *)  (= 1 druppel per 100 gram deeg).
– 2 tot 3 eetlepels extra rietsuikerom de deeg rolletjes door heen te rollen

En zo maak je ze

De oven voorverwarmen op 200 graden (180 graden bij een hete lucht oven)

1. Meng in een kom alle ingrediënten goed door elkaar, eerst eventueel met een lepel, maar kneden is toch het gemakkelijkst. Kneed het tot een mooie deegbal en verdeel deze in tweeën (voor twee verschillende smaken).
2. Voeg aan elke bal deeg 3 druppels essentiële olie toe en kneed nog even flink door zodat de olie goed verdeeld is door de gehele deegbal.
3. Doe hetzelfde met de tweede bal en essentiële olie druppels.
4. Maak van de deegballen twee lange rollen van ongeveer 3 cm doorsnee.
5. Strooi op een schoongemaakt werkoppervlak wat rietsuiker en rol hier de rollen doorheen zodat er rondom suiker aankleeft. Met een mes snij je vervolgens plakjes van ongeveer 1,5 cm dikte van de rol
6. Leg de plakjes op een vel bakpapier op de bakplaat met enkele cm’s tussenruimte.
7. Zet de bakplaat in het midden van de oven. Let op dat het gemakkelijk te lang in de oven staat, dus hou die laatste paar minuten in de gaten; 7 tot 9 minuten is wellicht veiliger.
8. Haal ze direct uit de oven en schuif ze van de bakplaat af om af te koelen.

*) Bv. Zachte Lavendel, Geranium, Mandarijn, Sinaasappel, Ylang Ylang of Bergamot, Den of Gember

Tips

* Mocht je geen agave-siroop in huis hebben, dan kan je in plaats daarvan 50 gram suiker gebruiken, maar juist de siroop maakt de consistentie zo heerlijk.
* Afhankelijk van hoeveel verschillende essentiële oliën die je wilt gebruiken kun je het deeg in meerdere porties verdelen.
* Een beetje voorzichtig zijn met de dosering van de oliën, niet uitschieten naar 10 druppels.
* De olie goed door het deeg heen kneden zodat iedereen het proeft.
* Goed op de baktijd letten, het is erg kort, maar al snel te lang: liever eerst checken bij 7 minuten. Als ze te donker worden, verliezen ze naar ons idee hun heerlijke ‘chewiness’.

Dit recept zit in:

Type: klein gebak, koek, noten en pinda's, oven, snoep, zoet