Moestuindagboek 2015 - XII
Er is nogal wat gaande omtrent zaden die op de markt zijn.
Grote bedrijven die op wereldschaal opereren proberen het monopolie in de zaadhandel te verkrijgen, met alle gevolgen van dien. Denk maar aan de zeldzame soorten, zullen die wel of niet blijven bestaan, of erger nog, mogen die wel of niet blijven bestaan? Er wordt bericht, en ik hoop dat dat slechts geruchten zijn, dat er patent op planten kan worden verkregen. En zou dat dan gaan om bestaande planten of door deze bedrijven veredelde of gemanipuleerde gewassen?
Door alle commotie in zadenland weet de gemiddelde tuinier niet meer wat nou wel en niet te geloven.
Zo hoorde ik al een paar jaar geleden dat zaden die bij de Lidl verkocht worden slecht zouden zijn, sommigen zeggen zelfs dat het zaden van genetisch gemanipuleerde gewassen zijn. Volgens mij is dat niet zo, maar het zet je wel aan het denken.
Daarom heb ik dit jaar eens de achtergronden uitgezocht van de nutsgewassen die in mijn moestuintje staan.
De zaden kocht ik bij verschillende bedrijven, zoals tuincentra, zaadhandel en supermarkt.
Van gewassen die op wereldschaal met genetische gemanipuleerd zaad worden geteeld koop ik altijd biologisch geteelde zaden omdat biologisch in dit geval een garantie is dat dit geen GMO’s zijn.
Wat staat er nu eigenlijk in mijn tuin? Vooral de zaden die ik bij de Lidl supermarkt kocht blijken oude rassen te zijn, die al decennialang op akkers en in moestuinen staan.
Ik heb een lijstje gemaakt waarbij ik achter soort en ras het jaar vermeld waarin het zaad officieel geïntroduceerd werd.
Andijvie – Breedblad volhart winter – 1899
Augurk – Delikatess – 1943
Bieten – Rode kogel – 1943
Boerenkool – Westlandse winter – 1940
Capucijners – Blauwschokkers – 1932
Radijs – Reuzenboter – 1943
Radijs – IJskegel – 1908
Schorseneren – Verbeterde reuzen niet-schieters (biologisch)- 1943
Sla – Wonder der vier jaargetijden – 1918 (maar al eerder gecatalogiseerd: 1880)
Sperziebonen – Saxa – 1940
Spinazie – Matador – 1935
Tuinbonen – Witkiem – 1905
Uien – Stutgarter reuzen – 1944
Verder heb ik nog de “vergeten groenten” (en dus oude rassen):
Kleine ananaskers (Physalis pruinosa) en
Indianenmaïs “Jerry Peterson Blue” – een oorspronkelijk ras en biologisch geteeld.
En de onbekende zijn:
Peulen – Reuzensuiker – een oud type erwtepeulen (of suikererwten)
Rabarber – Holsteiner Blut hoort tot de Duitse klassiekers
Gele wasboon – Beste von Allen – op een duitse site vond ik de vermelding “Alte, robuste Wachsbohnensorte”
Tomaat – Matina – biologisch geteeld, geen gegevens over introductiejaar
Als je bedenkt dat GMO pas sinds halverwege de jaren 90 op de akkers staat dan kan ik ervan uitgaan dat wat in mijn tuintje staat hiermee niets van doen heeft.
Bron: De oranje lijst, Bio-saatgut