Mais

Moestuindagboek 2015 - deel XXI

We zijn al weer vier weken verder sinds de laatste dagboekbijdrage. De regen van augustus zette nog flink door in september. Toch werd het zoetjesaan minder, en ook genoten we af en toe weer van een zonnige dag.

Werk in de tuin

En dat maakte het tuinwerk ook weer een stuk plezieriger. Deze maand bestaat dat vooral uit opruimen:

  • De laatste augurkjes zijn geplukt, de kale ranken liggen op de composthoop. En het gaas ligt weer netjes opgerold in de schuur.
  • De tomaten zijn op één plant na ook weggehaald. De opbrengst was minder dan in de voorgaande jaren, en helaas staat er geen enkel potje groene tomaten zoetzuur op de plank. Wel heb ik van de dit seizoen geoogste tomaten wat in de oven gedroogd. Die staan nu met wat knoflook en rozemarijn op olie. En uiteraard in de koelkast want heel erg lang houdbaar is het niet. Dit jaar had ik het ras Matina dat vroeg zou zijn. Voor mij is het geen blijvertje, de schillen zijn hard, de smaak was matig, en de rijping viel niet echt vroeger dan bij de Moneymakers van vorig jaar. Volgend jaar wil ik dus weer die heerlijke smaakexplosieve Moneymakers.
  • Van de mais had ik de hoge uitgebloeide toppen afgeknipt; ik bedacht dat omdat de kolven zoveel mogelijk aan de plant moeten drogen er op die manier meer zonlicht op zou vallen. En met resultaat: de eerste maiskolven zijn geoogst. Prachtige donkerblauwe kolven, vol korrels met een hoog zetmeelgehalte. Dat wordt binnenkort een koffiemolentje aanschaffen om maismeel te malen. Een aantal van de maisplanten heb ik er al uitgespit, goh zeg, hele wortelkluiten zitten eraan die erg vast in de grond zitten. Maar de aanhouder wint, en schept ruimte.

De voorlopig nog blijvertjes

Toch kan nog niet alles uit de tuin.

  • De schorseneren blijven nog even staan, daar kan ik nog wel een paar keer van oogsten.
  • En ook de wintergroente bij uitstek, boerenkool staat er nog in,  hoewel ik bijna de helft van de planten al op de composthoop is beland. De rupsenvraat is gigantisch dit jaar. Toch hou ik hoop dat de planten die er nog wel in staan de aanslag overleven en nog wat nieuw blad kunnen maken.
  • Af en toe oogst ik wat zwarte rammenas, in plakjes gesneden een lekker fris hapje bij het warm eten.
  • Van de pompoenen had ik meer verwacht dan de twee die er nu aan hangen. Niets aan te doen, maar die twee zien er wel heel mooi uit!

Als toetje nog het fruit

  • Allebei de perenbomen doen het heel erg goed. Ik heb al wat ingemaakt op witte wijnsiroop, en ook aten we ze al gebakken bij het avondeten. Zo lekker dat ik niet met de gebakken peren bleef zitten.
  • Van de late frambozen oogst ik iedere paar dagen een flinke handvol, die dan meteen los worden ingevroren, lekker voor later.
  • En dan is er nog ananaskers. Leuke vruchtjes, en een dankbaar gewas want het geeft een rijke oogst, zowel buiten als in de kas. Ik heb door schade ondervonden dat ik niet moet beknibbelen op plantafstand, want daardoor wordt het oogsten moeilijker.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: fruit, groente, herfst, moestuin, thema-moestuin