Mais

Moestuindagboek 2015 - deel XXII

Heerlijke herfst

Wat een heerlijk weer hebben we de afgelopen maand gehad. Echt zo’n gouden oktobermaand: Fris en zonnig: dit is herfst op zijn best!
In de tuin kon het opruimen gewoon doorgaan, met dit weer absoluut geen straf. Alle mais is geoogst, de laatste kolven op 12 oktober, en ligt op de vensterbank te drogen tot verder gebruik. Af en toe pluk ik al een van de drogere kolven kaal, een fijn en rijk gevoel om die korrels door je handen te laten glijden.
Het stuk grond dat weer vrij kwam heb ik meteen benut door de blauwe bessenstruiken die teveel in de schaduw van een perenboom stonden daar naar toe te verhuizen.

Perenoogst

De Conference peren zijn begin oktober geoogst, en heerlijk ingemaakt op siroop.
Later in de maand heb ik ook de andere grotere peren geoogst, ik weet nog steeds niet welk ras het is, als ik her en der informatie opzoek lijkt het wel een van de Beurré soorten (Alexander Lucas?). De oogst viel in het weekend van 24 oktober, en ook van deze peren heb ik al flink wat op siroop ingemaakt. Lekker in een toetje of taart.

Fouten en spijt

De boerenkool komt inderdaad bij, en nu heb ik spijt dat ik een flink aantal van de aangevreten planten er al had uitgehaald. Maar wanneer ik positief denk, dan schept dit meer ruimte voor de planten die er nog wel instaan, op deze manier hebben ze meer ruimte om uit te dijen.

“Van je fouten leer je” is het gezegde, en dat gaat zeker op voor de ananaskers. Dit gewas ga ik volgend jaar zeker weer neerzetten, maar dan minder planten en met flink wat meer onderlinge afstand. Het was nu heel moeilijk oogsten, en het meeste is op de composthoop beland.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: herfst, moestuin, thema-moestuin