Moestuindagboek 2015 - II

Thema 2015 – Moestuin

Met vooruitziende blik hadden we voor afgelopen zaterdag 2 kuub grond besteld. Het beloofde een dag met prima weer te worden en al om kwart over negen werd de grond (mag het een ietsje meer zijn? ja, natuurlijk!) aan de straatkant afgeleverd. Met zijn twee├źn hadden we om en nabij 35 kruiwagens binnen twee uur naar de achtertuin gebracht.
Nu kon het tuinseizoen 2015 echt beginnen!

Half februari had ik de kleine ananaskers (Physalis pruinosa) al voorgezaaid op de vensterbank, en eind februari heb ik zitten zwoegen op een schematische indeling van de groentepercelen, en ik ben blij dat ik dat heb gedaan want het geeft me houvast.

Zaterdag 7 maart hebben we de tuin dus opgehoogd, en op 8 maart ben ik begonnen met buitenzaaien: vroege peulvruchten (tuinbonen, peulen, capucijners), spinazie, dille, witte en rode radijs. Ook heb ik wat van de vorig jaar gezaaide rabarber uitgeplant.
Ik voel mijn spieren, het buitenwerk blijkt dus hoognodig te zijn om weer in conditie te komen.

9 maart heb ik het wat rustiger aan gedaan met het voorzaaien van de keukenkruiden (peterselie, bieslook, tijm en basilicum), en ook tomaten en sla zijn op warmte voorgezaaid. Omdat ik toch niet zonder bloemen kan heb ik ook hoge (witte) siertabak (die ruikt ’s avonds zo zoet!) en gevlamde dubbele lage afrikaantjes gezaaid. De kleine ananaskers is verspeend in 10-kluitjes trays. De vensterbank staat al aardig vol.
In de voortuin staan nu ook een paar rabarberplanten, is het niet voor de stelen dan toch voor de sierwaarde van de immens grote bladeren. Alle rabarber is goed bemest met koemestkorrels. Verder heb ik in de achtertuin dicht opeen een rijtje sla gezaaid, zodat ik die als pluksla kan gebruiken. En de vorig jaar gezaaide rozemarijn is ook weer uitgeplant, voorzien van een gulle hand koemest.
Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan ben ik in de kas aan de gang gegaan en heb daar de klimdraden van vorig jaar weggehaald en de grond omgespit. Hier moet nog wel nieuwe grond bijkomen, we denken dat met zakken aan te vullen.

Tot nog toe gezaaid/geplant:
(Groente)
Tuinbonen – Witkiem
Peulen – Reuzensuiker
Capucijners – Blauwschokkers
Spinazie – Matador
Radijs – Eiszapfen (wit, spits) en Riesenbutter (rood, rond)
Tomaten – Matina
Sla – Mereille des quatre saison
Rabarber – Holsteiner blut

(Fruit)
Kleine ananaskers

(Kruiden)
Dille
Peterselie
Bieslook
Eenjarige tijm
Basilicum
Rozemarijn

(En ook nog bloemen)
Siertabak – Nicotiana sylvestris
Afrikaantjes – Tagetes nana “bolero”

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Tag: fruit, groente, lente, moestuin, thema-moestuin

Categorie: Keukentafel