Moestuindagboek 2015 - III
Thema 2015 – Moestuin
Wat worden we zo vroeg in het voorjaar toch verwend met mooie zonnige dagen. Met dit weer is het heerlijk om buiten te werken, en de tuin vaart daar wel bij.
Bij het bedrijf wat ons GFT-afval verwerkt mag je als particulier compost halen. Wij maken daar gretig gebruik van, en de eerste zakken zijn al gehaald en in de tuin verwerkt.
Met de vorig jaar in een verloting gewonnen Microferm *) heb ik vandaag de composthoop geënt. De flacon is van een handige schenkkraan voorzien die perfect weer afsluit, zodat de overige inhoud niet kan bederven, en beetje bij beetje door het gietwater gedaan kan worden om de groente optimaal te laten groeien.
11 maart zag ik dat de fruitstruiken al bij de Lidl binnengekomen waren en omdat er vorig jaar een kruisbessenstruik gesneuveld was heb ik meteen een nieuw struikje gekocht. De plek waar de groene kruisbessen staan met daarachter een rijtje frambozen (late, gele) heb ik meteen flink onderhanden genomen. Er groeide op dat stukje her en der pepermunt dat ik er zoveel mogelijk uit heb gehaald om op een betere plek te herplanten. De grond is lekker losgewerkt en van compost voorzien, de kruisbessenstruik staat op zijn plek, en de frambozen zijn nu weer keurig herplant.
De aardbeien die op het schema ingetekend zijn (in feite hun plek van vorig jaar) komen daar toch niet weer te staan. In plaats daarvan zet ik ze in vierkante bakken bij het terras en bespaar op die manier ruimte in de volle grond. Aardbeien kunnen namelijk prima in potten of bakken geteeld worden.
Op 13 maart heb ik plantuitjes gezet, en natuurlijk een rijtje wortels ernaast gezaaid die elkaars plaagdieren bestrijden. Om het ook nog kat-bestendig te maken heb ik er een stukje gaas overgelegd.
Op de vensterbank gaat het er ook heftig aan toe. Van de maandag voorgezaaide koukleumpjes vertonen er al een aantal hun eerste blaadjes. Tijm, basilicum, sla en ook afrikaantjes staan allemaal al boven de grond.
*) Microferm is een product met essentiële micro-organismen (kortweg EM genoemd) die voor een gezonde omgeving zorgen. De site Alles over EM geeft meer informatie over dit product.