Moestuindagboek 2015 - XIII
Het was de hele maand mei te koud, en daarbij regende het ook nog vaak, het leek wel herfst.
In de tuin groeide alles wel, maar trager dan wanneer we normale temperaturen zouden hebben gehad.
Begin juni in de moestuin
Sla en peultjes
En hoe staat het er begin juni voor? Het lijkt nu toch zoetjesaan beginnen te zomeren, en de tuin reageert.
Op 3 juni zag ik dat de peulen bloeien.
En de slaplanten werden steviger en dikker. Op 4 juni oogstten we de eerste krop. Een kwartiertje later lag die samen met goudbruin gebakken aardappelen op onze borden. Verser kan je het niet hebben.
Nieuwe opkweek
4 juni was een heerlijke zonnige dag. Om goed voorbereid te zijn in de tweede helft van de zomer heb ik het een en ander voorgezaaid. Andijvie, sla (een zachte soort) en boerenkool.
De eerste pompoen is uitgeplant. Nu zou het zomaar kunnen dat ie ranken van 6 meter lengte maakt. Omdat daar gewoon geen ruimte voor is heb ik besloten dat ie de hoogte in moet. Dat wordt dus flinke draden spannen.
Nieuwe ruimte
Van alle spinazie die in de tuin staat was al een keer geoogst, dus waren we aan de tweede snee bezig. En die tierde welig, begon zelfs te schieten. Dus op 6 juni nog een flinke portie eruit gesneden, een lekkere smoothie gemaakt, en daarna het meeste eruit gespit en op de composthoop gelegd. Omdat we van het tweede zaaisel van de radijzen nu ook al eten heb ik op de vrijgekomen plek weer een paar regeltjes radijs gezaaid. Zowel de rode ronde als de witte puntige, want beide soorten zijn lekker.
Teelt-trucjes
Op 7 juni zag ik toevallig op de pakjes sperziebonenzaad staan dat de plantjes bij 10-15 cm hoogte aangeaard moesten worden. En die hoogte hebben ze inmiddels vandaar dat ik meteen aarde naar de rijen heb geschoven. Ze staan er nu weer stevig in.
Ook heb ik een paar ananaskers-planten uit de kas naar buiten overgebracht. Ze groeiden zo goed in de kas dat er bijna geen ruimte tussen de planten overbleef. Dat ligt natuurlijk ook aan mij, omdat ik ze met te weinig tussenruimte daar had neergezet. Nu het er eindelijk naar uitziet dat we toch een zomer hebben moet het met deze planten ook buiten goed komen.
En dan de rabarber, daar eten we toch lekker van! En ik heb zelfs genoeg om af en toe wat weg te geven. De soort Holsteiner blut die ik uit zaad opkweekte is een middentijds rijpende rabarber, met mooie slanke rode stelen. Waarschijnlijk heb ik er ook een andere soort tussen staan, een met dikkere groene stelen. Dit zal wel komen omdat rabarber niet gegarandeerd soortvast uit zaad geteeld kan worden. Maar ach, ik heb genoeg planten in de tuin, dus die ene andere soort is eigenlijk best welkom.