Moestuindagboek 2015 - XIV

Het hebben van een moestuin geeft meer dan alleen groente, ook nieuwe contacten dienen zich aan. Zo was ik 8 juni op bezoek bij een mede-moestuinier en natuurlijk kwamen de zaden op tafel; er is het een en ander uitgewisseld, en op 9 juni heb ik de van haar gekregen ijsbergsla voorgezaaid.

De op 4 juni voorgezaaide andijvie en boerenkool staken op de middag van 7 juni al hun eerste kiemblaadjes boven de grond! Wat een beetje zon al niet kan doen.
Nadat vorige week de peulen mooi in bloei kwamen zijn nu de capucijners aan de beurt. Deze bloemetjes zijn echt prachtig, in eerste instantie een rijke donkerpaarse kleur die langzaam naar bleekblauw verbloeit.
De eerste peultjes zitten aan de planten en ook de eerste tuinbonen heb ik gezien. Helaas zie ik daar ook zwarte luizen, dus dat betekent de toppen er ruim uitknijpen; maar ik mag niet mopperen, de vorige twee jaar was er geen luis te zien op de bonen.
Het derde zaaisel met radijzen steekt ook zijn kop alweer op, het gaat allemaal supersnel bij dit warmere weer.

Van de sla hebben we de afgelopen week flink gegeten, als groente bij het avondeten, als bodem voor een huzarensalade, en als een flinke portie garnering bij een hamburger. En ook op een dubbele boterham met kaas of vlees smaakt een blaadje sla erg lekker.
De rabarber doet het ook prima, ik kan regelmatig oogsten. Afgelopen week aten we het als moes bij een zoete polentapudding.
En van de peterselie pluk ik al regelmatig, vers geknipt is het b.v. erg lekker door een aardappelsalade.
Het overkomt me zo vaak dat ik de gewassen te dicht op elkaar zaai of plant, zo heb ik ook de dille dicht opeen gezaaid, de planten hebben nu niet de ruimte om volledig uit te groeien en in bloei te komen. Maar als je het blad wilt oogsten is dat natuurlijk handig, en op 10 juni heb ik de schaar gepakt en ben flink gaan “dunnen” met als resultaat dat er nu drie bossen dille te drogen hangen.
Op 11 juni aten we bietjes, erg lekker, en jong geoogst zijn ze zo zacht als boter. Dat deed me meteen besluiten om nog twee kleine regeltjes late bieten erbij te zaaien, je kunt er niet teveel van hebben vind ik, en er was ruimte vrijgekomen omdat er een aantal slakroppen zijn geoogst.

Naast groente hebben we ook nog fruit in de tuin. De eerste rode aardbeien zitten aan de plant. Omdat ze in emmers staan kunnen we ze ’s nachts wat hoger zetten, op de tuinbank, om de slakken niet de kans te geven. Tot nog toe werkt het.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: groente, moestuin, thema-moestuin, zomer