Augurken

Moestuindagboek 2015 - XIX

Oogst

13 augustus zijn de laatste gele wasbonen geplukt, de composthoop is weer wat hoger geworden met de gerooide planten.

Slakken

Alles uit eigen moestuin smaakt lekkerder dan uit de winkel, en dat vinden ook de slakken. De in juli gezaaide spinazie heeft het moeten ontgelden. Op 15 augustus zaaide ik daarom op de vrijgekomen plek van de sperziebonen twee nieuwe regels spinazie. De eerste sprietjes van de plantjes stonden op 19 augustus al boven de grond. Laten we hopen dat het meer is dan de slakken aankunnen en dat er voor onszelf wat overblijft.
Had ik in het voorjaar bijna geen last van slakkenvraat, des te erger is het nu het nazomer is geworden. Ook bij de andijvie zijn de slakken langsgeweest, waarschijnlijk omdat ze eerder al die mooie ijsbergsla-plantjes kort “afgegraasd” hadden.

Kruiden

De kruiden doen het wel goed, van de tijm heb ik 26 augustus een flink aantal bosjes te drogen gehangen, en ook van munt en rozemarijn heb ik een paar bosjes gemaakt.
Augurken groeien goed en gaan op azijn, er staan al verschillende potten in de kast: met knoflook en met mosterd.
En van de bieten oogsten we ook weer. Om zelf van te eten, maar ook om weg te geven. Ze zijn heerlijk!
Al het maanzaad en een groot deel van het dillezaad is verzameld en staat in potten in de voorraadkast. De eerste zonnebloemen zijn ook uitgebloeid en laten een prachtige bodem vol met witte pitten zien.

Overweging

Nu de omslag van hoogzomer naar nazomer een feit is ben ik alweer aan het bedenken wat er volgend jaar in de tuin zal komen te staan. Blijf ik doorgaan met zoveel mogelijk groente? of zal ik wat meer fruit neerzetten?
Een aantal afwegingen voor meer fruit zijn:

  • De blauwe bessen krijgen nu te weinig zon, dus die wil ik volgend jaar zeker op een andere plek hebben.
  • De aalbessen en zwarte bessen hebben het niet zo goed gedaan als ik gehoopt had, maar dat neemt niet weg dat ik er toch aardig van heb kunnen oogsten. De stekken die ik van de zwarte bes heb genomen zijn mooi aangeslagen, volgend jaar heb ik dus een paar struikjes meer hiervan.
  • De perenbomen zitten vol met peren en ook het nieuwe appelboompje groeit goed.
  • Frambozen en kruisbessen zijn ingevroren.
  • En van de ananaskers oogst ik momenteel volop. Een paar potten met deze vruchten op siroop staan al in de voorraadkast.

Aan de andere kant: Verse groente uit eigen tuin is zooooveeel lekkerder dan wat je koopt bij de groenteboer, wel of niet biologisch.
Conclusie: het blijft puzzelen hoe je de ruimte zo goed mogelijk en naar smaak indeelt. Gelukkig kan ik er nog even over nadenken.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: fruit, groente, herkomst, moestuin, thema-moestuin, zomer