Larves tegen de luizen

Moestuindagboek 2015 - XV

Drukke tijd

Het prille voorjaar is een drukke tijd voor de moestuinier. De grond zaaiklaarmaken, en vroege groenten voorzaaien zodat de vensterbank voor het zuidraam vol komt te staan.
Wanneer dan zo eind april, begin mei het meeste zijn plekje buiten in de tuin heeft ingenomen wordt het wat rustiger.
In mei begin je ook al lekker te eten uit de tuin: radijs, sla en wat rabarber. En dan is het juni en wordt de oogst uitgebreid met jonge bietjes en zachte peultjes. En natuurlijk aardbeien voor bij het toetje. Goh, wat is dat toch allemaal lekker!

Luizenplaag

Niet alles gaat van een leien dakje. Een periode van droog weer halverwege juni zorgde bij de tuinbonen voor een luizenplaag. Ik heb de toppen er uitgeknepen, maar de luizen zijn stiekem al naar lager op de plant verhuisd. Gelukkig heeft de regen rond midzomer flink huisgehouden tussen de luizen. Maar sinds kort weet ik hoe lieveheersbeestjes-larves eruit zien. Wanneer ik die nu ergens in de tuin zie, zet ik ze op de tuinbonenplanten. En dan maar duimen dat ze een flinke eetlust hebben.
Ook de rabarber die ik in de voortuin heb staan heeft last van luis. Wat die beestjes nou zo lekker aan rabarber vinden, vraag het me niet. Ik dacht dat het oxaalzuur wel een natuurlijke rem zou zijn maar dat blijkt dus van niet. De lieveheersbeestjes-larves hebben het al druk genoeg bij de tuinbonen dus heb ik de rabarber maar besproeid met een zeepsopje.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: groente, moestuin, thema-moestuin, zomer