Knoflook

Moestuindagboek 2015 - XVI

Goede oogsten

We kunnen volop oogsten: peulen, tuinbonen, bieten. Van de rabarber heb ik afgelopen week voor de laatste keer dit seizoen nog flink wat stelen afgeplukt (voor een crumble, en er is moes ingevroren). Nu mogen de planten gaan groeien om kracht op te doen voor het komende jaar. De laatste slakroppen begonnen te schieten, dus omhoog te groeien om een bloeistengel te maken. Die planten zijn nu op de composthoop beland.
Toen ik vorig jaar begin november per abuis knoflook plantte kon ik niet vermoeden wat het resultaat zou zijn. Ik heb de planten 29 juni uit de grond getrokken en wat is de oogst geweldig! De hele bos hangt te drogen in de schuur (die nu heerlijk naar knoflook ruikt).

Soms is het wat minder

Ik ben niet helemaal tevreden over de augurken. De plantjes blijven klein en weigeren om hun klimrankjes aan het gaas te hechten. Evengoed zitten er al flink wat bloemetjes aan, met piepkleine augurkjes in wording. Van de week heb ik het onkruid om de plantjes weggewied. Ik hoop dat ze dan wat sterker worden en willen gaan klimmen. Ik duw ze in ieder geval als de hoogte van het plantje het toelaat met de toppen door het gaas.

Overplanten

Op de plek waar de knoflook stond heb ik vandaag (30 juni) de boerenkool zolang uitgeplant. De bedoeling is dat die uiteindelijk terechtkomt daar waar nu de vroege peulvruchten staan, maar daar oogsten we nog volop van. Omdat de voorgezaaide boerenkool al uit zijn potjes barst gaan we voor deze tussenoplossing.
De winterandijvie is overgezet in grotere potten. Wanneer ze een goede wortelkluit hebben gemaakt mogen ze de volle grond in.
De voorgezaaide zomersla heeft zich van zijn slechtste kant laten zien. Of eigenlijk helemaal niet, want er is geen enkel plantje van opgekomen. Anders is het met de ijsbergsla die ik van de bevriende moestuinier had gekregen. De kleine plantjes daarvan kunnen binnenkort ook in een ruimer bakje worden gezet.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: groente, moestuin, plantaardig, thema-moestuin, zomer