Extremen: Warmte

Moestuindagboek 2015 - XVII

In de moestuin is het de afgelopen weken een periode geweest van extremen.

Extreme weersituaties

Begin juli hadden we te maken met een hittegolf. Mijn thermometer binnen stond 4 juli op 30 graden, buiten was het nog warmer.
De hittegolf hield ook in dat er in die weken geen regen viel. De grond bij de vroege peulvruchten en de Conference perenboom was gortdroog en keihard. Centimeters brede scheuren doorkliefden de grond.
Alsof dat alles niet genoeg was kregen we ook te maken met storm. Op 25 juli raasde die hier met snelheden van 17-18 m/sec (60-65 km/u, windkracht 8) over de tuin. Vooral de al aardig op lengte zijnde mais heeft ervan te lijden gehad.

Extreme groei

Doordat het later in de maand wel weer regende kregen de sperziebonen een groeispurt. Op 19 juli, slechts twee maanden na het zaaien, aten we de eerste boontjes.
De mais is me deze maand letterlijk boven het hoofd gegroeid, en de augurken klimmen nu ook aardig de hoogte in.

Extreem aanpakken

  • De hele hoek van de vroege peulvruchten (peultjes, tuinbonen en capucijners) is op de schop gegaan. Eerst herhaaldelijk oogsten, daarna de planten eruit trekken en de grond doorwerken. Vooral dat laatste was zwaar werk vanwege de uitgedroogde grond. Zelfs nog nadat ik met gietwater de grond wat zachter heb proberen te maken bleef het moeilijk.
  • En de oogst moest natuurlijk verwerkt worden. Dus peultjes afhalen, en tuinbonen en capucijners doppen. Daarna de groenten blancheren en in porties invriezen. De laatste tuinbonen gingen op 3 juli de vriezer in, de peultjes op 8 juli. En de capucijners sloten te rij op 16 juli.
  • Op de vrijgekomen plek is meteen weer nieuwe gewassen neergezet. Voorgezaaide ijsbergsla en boerenkool zijn uitgeplant, en ter plekke heb ik op 17 juli veldsla, spinazie en rammenas gezaaid. De rammenas liet op 21 juli (vier dagen na het zaaien) zijn eerste blaadjes zien. De spinazie volgde twee dagen later op 23 juli.
  • Op 13 juli zijn ook de meeste uien geoogst. Op die vrijgekomen plek heb ik wat andijvieplanten neergezet.
  • Juli is bessentijd dus dat was plukken geblazen. Van de zwarte bessen heb ik sap gemaakt. De aalbessen en kruisbessen zijn in hun geheel ingevroren. Bij de frambozen ga ik om de paar dagen even langs om de rijpe te plukken, en ook die gaan de vriezer in. De bramen beginnen te kleuren.

Extreem genieten

Bij alle extremen hoort ook genieten. Wanneer ik door de tuin loop dan geniet ik met volle teugen. Van al die verschillende kleuren groen, en van het accent van een rode tomaat. Van de afgevallen ananaskersen in hun bleekbruine omhulsels, en van de rijpe bessen. En ook van de twee soorten peren die met de week groter worden.
En vooral geniet ik van de beste kwaliteit groente die je maar voor het uitkiezen hebt en een paar uur later op je bordje ligt.

Extreme luiheid

De zwoele zomerdagen noodden tot lekker lui zijn. En dat hield in dat het moestuindagboek er even bij inschoot, want na het werk in de tuin was het met een boek goed toeven op de tuinbank.

Wordt vervolgd

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: fruit, groente, thema-moestuin, zomer