Regentijd

Moestuindagboek 2015 - XX

Regentijd

Waar al dat water vandaan komt dat de laatste tijd als regen valt? Ik zou het niet weten. Maar ik ben blij dat we de moestuin van het voorjaar flink hebben opgehoogd met nieuwe grond. De groente kan zodoende nog het hoofd boven water houden.
Anders is het met de bestrating. Deze regentijd maakt dat het tegelpad door de tuin staat meerdere keren per week helemaal blank staat. Het lijkt potdorie wel een zwembad! Maar omdat we over het weer nog steeds niets te zeggen hebben moeten we het er dus gewoon mee doen.

Toch nog oogst

Vorige week hebben we een heerlijke gegratineerde (gorgonzola!) groenteschotel met schorseneren en wortelen gegeten.De groenten had ik diezelfde middag (4 september) op een droog moment uit de tuin gehaald. De soppende geluiden toen ik de greep in de grond stak gaven duidelijk aan hoe nat het allemaal was.

Natte tuin

Hoe staat het er trouwens nog bij in de tuin?

  • De spinazie die ik zo optimistisch in augustus zaaide is bijkans weggespoeld. Net zo min als het zaaisel van juli zal dit ook niks worden.
  • Van de zes andijvieplanten die ik neerzette zijn er drie ernstig door slakken aangevreten. Van de overige heb ik de eerste goede krop op 30 augustus geoogst. En daar is een heerlijke andijvieschotel mee gemaakt.
  • De ananaskers laat de rijpe vruchten kwistig vallen, de natte grond maakt het oogsten wat moeilijker, maar de vruchtjes lijken er geen schade van te ondervinden. Er staan al een paar potten met jam hiervan in de voorraadkast.
  • Ook van de augurken kan ik nog steeds oogsten net zoals van de tomaten.
  • Aan de pompoenplanten zie ik twee flinke exemplaren hangen, en als we een mooie, warme nazomer krijgen dan denk ik dat er nog één of twee bij komen.
  • De mais doet het ook goed, en de kat houdt belagers zoals muizen op een afstand.
  • Van de late frambozen kan ik sinds vorige week ook af en toe al de vruchten plukken, en ook de eerste onrijpe peren zijn al geplukt en in een lekkere klont roomboter gebakken.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: fruit, groente, moestuin, thema-moestuin