Boerenkool

Moestuindagboek 2015 - XXIII

Vrijgekomen grond

De tuin ziet er leeg uit met al die vrijgekomen grond. Bedacht ik in augustus al of ik misschien iets meer fruit zou neerzetten, nu heb ik dat omgezet in daden door de gestekte zwarte bessenstruiken in zo’n leeg stuk neer te zetten.
En omdat we het toch over fruit hebben: Nog steeds oogst ik van de frambozen, ze geven nu een rijkere oogst dan van de zomer. En iedere keer gaan ze de vriezer in, om hier van de winter heerlijk van te kunnen smullen.

Najaarsgewassen

Wat het ook nog goed doet is de munt. Ik wist eigenlijk niet dat ik daar zoveel van had staan, maar mij hoor je niet klagen.

Beide pompoenen zijn geoogst, samen goed voor 3,5 kilo. Op 5 november oogstte ik de eerste, en controleerde gelijk of de andere ook al wat meer oranje werd. En… zag niks meer hangen. Oeps…. Gelukkig bleek hij op de grond te liggen met een gebroken steel. Hij is nog wel groen, met een zweem van een oranje blos, maar de steel is wel al ingedroogd, teken van een rijpe pompoen.

Knoflook, dat moest nodig geplant worden, volgens mij heeft het met die heldere dagen al een paar keer ’s nachts voorzichtig gevroren. En dat is de tijd om te planten, hoewel ik er nog geen stukje voor had bestemd. Maar op 5 november was het zo’n middag dat ik even de klompen heb aangetrokken om wat tuinwerk te doen. Een stuk van het groente-gebied is afgeknabbeld ten gunste van de bessenstruiken. De houten vlondertjes zijn verlegd zodat het nieuwe bessenperceel afgebakend is, en aan de groente-kant van dit vlonderpaadje zijn nu om en nabij 30 teentjes knoflook gepoot.

Aan de achterkant van de tuin staat er nog steeds wel groente: De boerenkool waar ik het vorige keer al over had, een paar kroppen andijvie, zwarte rammenas, en nog wat schorseneren. Van deze laatste oogstte ik op 6 november een aantal, en met wat wortel, room en gorgonzola werd dat een heerlijke groenteschotel.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: groente, moestuin, thema-moestuin