Blauwe bakmais

Moestuindagboek 2015 - XXIV

Moestuin

We schrijven half november en de frambozenoogst is nu echt wel voorbij. Al die bij elkaar geoogste handjesvol hebben ervoor gezorgd dat ik in de vriezer nu bijna 2 literbakken vol met dit lekkers heb liggen.

Eigen oogst

De blauwe mais is droog en van de kolven geplukt. De korrels zijn tot meel gemalen en hiervan zijn de eerste broden al gebakken. Het is niet mis wat er allemaal aan vooraf gaat voor dat het brood op tafel staat: Zaaien, opkweken, oogsten, drogen, de korrels loshalen, malen, deeg maken, bakken. Dat dwingt respect af, maar geeft ook voldoening; samen maakt het dat eerlijk voedsel hoog gewaardeerd wordt.

Winterrust

De rabarber is in winterrust gegaan. Rabarber is een vaste plant dus de bovengrondse delen sterven af, vanuit het wortelgestel komen in het voorjaar weer nieuwe scheuten. Vanwege de vrij hoge temperaturen voor november kan het zijn dat de natuur een beetje in de war is geraakt, feit is dat er nu al planten uitlopen.

Flinke groei

Het nieuwe appelboompje dat ik in het voorjaar plantte heeft zijn best gedaan om te groeien, het is nu bijna twee keer zo hoog dan toen ik het kocht.

Vooruit kijken

En tja… wat doe je als je een bijna lege tuin hebt? Dan ga je nadenken over wat je het volgende seizoen wil gaan kweken. De winter is een prima tijd hiervoor. Eerst inventariseren wat er nog aan bruikbare zaden in huis is. En dan lekker bladeren door tuinboeken en zaadgidsen.

Wordt vervolgd

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: fruit, herfst, moestuin, thema-moestuin