Framboos in de winter

Moestuindagboek 2015 - XXV

Het is half december, en dat er in deze periode nog iets te melden zou vallen over de moestuin had ik niet verwacht. Dat heb ik dus mis en vandaar nog een nieuwe bladzijde in het moestuindagboek.

Toen ik van de week door de tuin liep zag ik dat de knoflook zijn eerste scheuten al boven de grond heeft staan. En ook viel mijn oog op een mooie rijpe framboos. Die at ik natuurlijk meteen op; omdat we in de donkerste dagen van het jaar leven viel de zoetheid een beetje tegen, maar toch, wat is het apart om op 17 december een framboos te oogsten. Dat is wat je noemt een winterse verrassing uit eigen tuin!

Veel groente staat er nu niet meer, maar wel kon ik vorige week een mooie struik andijvie snijden waar ik een variatie van de Surinaamse andijvie mee maakte, en deze week genoten we van een heerlijke stamppot met boerenkool.

Als voorbereiding op het komende tuinseizoen kreeg ik van mijn zus een zakje biologisch zaad van gierstmelde. Dit is de Nederlandse naam voor het gewas wat we kennen als quinoa. De landbouwuniversiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar teeltmogelijkheden en dit gewas schijnt prima in het Nederlandse klimaat te kunnen groeien. Of het rendabel is om dit gewas in een kleine moestuin te telen zal ik volgend jaar gaan uitproberen.

Dit bericht zit in:

Categorie: Dagboeken, Keukentafel

Tag: fruit, groente, moestuin, thema-moestuin, winter