Moestuindagboek 2015 - IX

Het heeft eindelijk weer eens echt goed geregend deze week. De miezerige buitjes van afgelopen weekend konden de lege regentonnen niet echt vullen, maar nu zitten ze weer allemaal bomvol.
En die regen viel natuurlijk ook op de tuin, die het echt wel nodig had. De schorseneren die vorige week voorzichtig begonnen te ontkiemen staan nu met mooie sprieten in de rijen.

De voorgezaaide mais kwam op 3 mei met de eerste puntjes boven de grond, toch wel snel als je nagaat dat ze amper een week daarvoor gezaaid waren; maar alle voorsprong is natuurlijk welkom bij deze maissoort die goed moet uitrijpen voordat het geoogst kan worden.
Van de pompoenen zag ik ook de eerste kiemblaadjes al door de grond heen prikken.

Waarschijnlijk heb ik op 4 mei, voordat die flinke regenbuien vielen, een vooruitziende blik gehad want ik heb die dag het een en ander aan tuinwerk gedaan.
Op verloren kleine regeltjes tussen bieten, knofloof en sla is weer wat radijszaad de grond ingegaan, van het eerste zaaisel hebben we al radijsjes gegeten. Wanneer de temperatuur een beetje meewerkt is dit nieuwe zaaisel met een paar weken al weer oogstklaar.
Voor de laatste peterselieplantjes heb ik nog een plekje kunnen vinden, en de zichzelf uitgezaaide bieslook is ook verplant, die was nl. opgekomen op de plek die dit seizoen voor de bakmais is bestemd. Met de regen die is gevallen zal het aanslaan beslist makkelijker gaan.
Wie wat bewaart heeft wat, en ik zag dat ik van de winter van de laatste portie kweevruchten de pitjes apart had gelegd. Ik heb ze in een paar potjes gezaaid, en ben ben benieuwd of het wat wordt.

En dan de bessenstruiken: kruisbessen en aalbessen zitten vol. De zwarte is mijn trots op het moment, zo veel trosjes als daar aan hangen. Ik hoop op zon, regen en wat geluk, zodat ik binnenkort kan oogsten. En terwijl ik dit typ ruik ik bijna die heerlijke stevig-kruidige geur die zo kenmerkend is voor zwarte bessen.

Vorige week heb ik mezelf een koffieplant cadeau gegeven, noem het een impulsaankoop maar het lijkt me geinig om te zien of dat lukt. Van wat ik aan teeltinformatie heb gelezen zal het niet meevallen, de warmte die het gewas nodig heeft zal niet probleem zijn, maar de paar jaar tijd die het nodig heeft om eindelijk koffiebessen is een struikelblok. De plant staat nu in de kas, maar in de winter zal het voor koffie daar toch te koud zijn. Toch maar duimen dat het lukt want koffie van versgebrande bonen is zooooveel lekkerder dan wat wij doorgaans gewend zijn.

Wordt vervolgd