Moestuinweetjes, de gegraven greppel

Moestuinweetjes 2024 - 5

Verandering van spijs doet eten. Dat geldt ook voor de nieuwsweetjes. Mijn webprogramma kieskauwt een beetje als ik alsmaar  dezelfde kost voorschotel, in dit geval dezelfde naam. Voortaan zal ik de weetjes wat speelser benoemen. Moestuinweetjes deze keer. (En misschien ook wel een volgende keer, want er blijft genoeg te vertellen over zo’n eetbare tuin).

Een moeizaam begin

De weerstations spraken van “de lange herfst”. Een herfst die doorzette tot dik in het voorjaar. Regen vanaf november tot in april. En ook daarna wilde het nog niet echt zomeren. We konden dus pas laat beginnen op de tuin. Vorige maand heb ik twee flinke greppels gegraven, door veel mensen tegenwoordig “wadi” genoemd. De greppels doen hun werk, na iedere stortbui zie ik er water in staan. En blijft de tuin beloopbaar!

Plaagdieren

Al die nattigheid bracht ook nog een ander ongemak met zich mee. De Slak. Of eigenlijk moet ik zeggen “de Invasie der Slakken”. In een paar minuten tijd verzamelde je er met gemak enkele honderden. Veel van mijn met liefde en zorg voorgezaaide en opgekweekte plantjes werden in een mum van tijd door de slakken weggegraasd. Ik vermeldde het al bij de vorige weetjes. En slakken zijn niet de enige snoepers in de tuin, ook halsbandparkieten, eksters en konijnen komen langs. Tja, en als je dan alles gehad hebt, krijg je er ook nog een mol bovenop. Of liever gezegd, onderdoor want het beestje graaft zijn gangen onder mijn bedden met vruchtgroente.

Eindelijk zomer

Maar in juni, eindelijk, begon het te zomeren. En, eindelijk, begonnen de plantjes die slak had laten staan een beetje te groeien. Ik verwacht nu toch nog oogst. Laat ik eens een opsomming geven van de missers en toppers dit seizoen.

Geen succes seizoen 2024

De gezaaide wortelgewassen konden het niet van de slakken winnen. Zodra er een kiemplantje boven de grond kwam was slak er als de kippen bij. En ook van de voorgekweekte planten werd veel opgevreten, zelfs de wat grotere planten. Van de vier pompoensoorten heb ik slechts twee planten overgehouden. Dus twee soorten helemaal weg!

 • Afrikaantjes (gezaaid en als plantjes)
 • Augurken (planten)
 • Bieten (gezaaid)
 • Kropsla (plantjes)
 • Twee pompoensoorten (planten)
 • Radijs (gezaaid)
 • Snijsla (gezaaid)
 • Spruitjes (plantjes)
 • Witte kool (plantjes)
 • Wortels (gezaaid)
 • Zure kersen
 • Zwarte bessen

De bieten heb ik opnieuw gezaaid, maar dan in kweektrays, één zaadcluster per vakje. Ik heb er inmiddels wat van uitgeplant, nu maar duimen dat de plantjes blijven staan.
Het fruit wordt, zodra het begint te kleuren, bestookt door vogels. Het boompje dat we vorig jaar kregen lijkt een zure kersensoort te zijn. Ik heb geproefd, net een dag voor de vogels langskwamen. En de zwarte bessen, ik heb ze van kleur zien veranderen naar roodpaars. Verder kwamen ze niet, want daarna zijn ze weggevreten. Volgend jaar gaat er een net overheen.
Van de gezaaide afrikaantjes zag ik uiteindelijke toch een paar plantjes opkomen. Dat vind ik fijn want vorig jaar genoot ik van die oranje weelde naast de tomatenplanten.

Wat gaat wel goed?

Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. Er gaan ook dingen wel goed. Om te beginnen noem ik de aardappels. Nooit eerder geteeld, maar wat een prachtige planten staan er in de tuin. Nu maar hopen dat ze het onder de grond net zo goed doen. En de mais gaat ook geweldig. Vooral de meerkleurige bakmais schiet de hoogte in.

 • Aardappels
 • Bakmais
 • Aardbeien
 • Ananaskers
 • Pofmais
 • Knoflook
 • Snijbiet
 • Sperziebonen
 • Tomaten
 • Uien

Met vallen en opstaan

De tomaten hebben het zwaar gehad, veel planten zijn opgevreten. Uiteindelijk heb ik er toch een aantal aan het groeien gekregen. Maar omdat ik iedere keer een opgevreten plant moest vervangen weet ik nu niet meer precies waar welke soorten staan. Zelf had ik twee soorten, maar ook kreeg ik nog andere soorten erbij.
Bij de sperziebonen, ik heb de klimmende soort gezaaid, eindigt de strijd met de slakken min of meer in een gelijkspel. Ongeveer de helft van de gezaaide bonen zijn nu klimmende plantjes, de andere helft zijn korte kale steeltjes.
Ik kreeg wat palmkool, maar dat heeft het zwaar. Zodra er weer wat blad aan de planten zit, heb ik goede hoop dat ze het gaan redden. Maar vaak zie ik een dag daarna toch weer veel vraat. Ook kreeg ik van diezelfde tuinier kleine zaailingen van snijbiet. Die zijn een paar weken geleden uitgeplant, en… ze staan nog steeds in de grond, inmiddels wel wat groter.

Oogst

De plantuitjes hebben een aantal mooie uien opgeleverd, en de knoflook gaf ook wat oogst, ondanks dat ze af en toe diep in het water stonden.
De nieuwe aardbeiplanten zijn goed aangeslagen, ik proefde er ook wat aardbeien van. Lekker. Vorige week kreeg ik nog drie grote aardbeiplanten, ook die gedijen goed. De kleine ananaskersplantjes zijn ook al flink gegroeid. Zover ik nu kan zien groeien ze wijd uit, maar misschien trekt dat nog bij.

Goed, tot zover.  We zullen moeten afwachten hoe alles zich verder ontwikkelt.

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: groente, lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes