Dat maken we "natuurlijk lekker" zelf
Dit boek is geschreven met de intentie een “bijbeltje” te zijn voor mensen die hun eerste stappen willen zetten in de pure keuken. Ook voor mensen met voedselintoleranties zou het een welkome receptenbundel zijn. Ik begreep hieruit dat het een boek zou worden met de begrippen natuurlijk en biologisch hoog in het vaandel, en ik raakte betrokken bij de totstandkoming van het boek: Toen er testers nodig waren voor de verschillende recepten meldde ik me aan en werd lid van het “testteam”; een aantal brood- en gebakrecepten zijn door mij getest.
Er was nog een omslag nodig, door mij naast alle bakwerk ontworpen. Ik kende zodoende van te voren de tekst die op de achterflap zou komen en dat bevestigde het idee van puur, natuur en gezond.
Eind juli kreeg ik mijn exemplaar van dit vers van de pers gekomen boek. Het was de bedoeling er dadelijk een verslag over te schrijven, maar die klus bleef ik voor me uitschuiven omdat ik het boek inhoudelijk tegen vond vallen en daarom moeite had om mijn mening erover te uiten. Het is die eerste weken grondig door mij doorgespit om te zoeken naar het pure en eerlijke in de receptuur, maar teleurgesteld moest ik mezelf bekennen dat ik het in veel recepten niet kon vinden. Mijn idee van natuurlijk en biologisch bleek toch niet overeen te komen met dat van de schrijfster.
Ingrediënten als “magere melkpoeder”, “plantaardige roomboter” en “glutenvrij speltmeel” zijn voor zover ik weet geen natuurlijke ingredienten, om maar niet te spreken over “salmiakpoeder”.
De schrijfster legt in introductie en voorwoord uit dat zij al jarenlang vegetarisch en biologisch eet, en deze gezonde trend verwerkt in haar boek. Gedrevenheid maakt dat ze een stap verdergaat door veel recepten aan te passen voor mensen met verscheidene allergieën of intoleranties, bv. voor gluten of lactose. Prima streven. Jammer genoeg heeft ze bij dit streven de zorgvuldigheid voor samenstelling en vormgeving van dit boek uit het oog verloren.
• Zo is de bereidingswijze bij sommige recepten fout weergegeven.
• Een beginneling in de keuken zal niet weten wat met “een erwtje kokosolie” wordt bedoeld.
• Er wordt met ingrediënten gewerkt die niet bestaan *).
• Moeite heb ik ook met een gerecht dat “hachee van oma” wordt genoemd maar geen flintertje vlees bevat.
• En …
Het boek is onoverzichtelijk, er is een summiere inhoudsopgave, een alfabetische index ontbreekt. De tekstindeling en door elkaar heen gebruikte lettertypes (die zelfs op één en dezelfde pagina voorkomen) geven het een slordige uitstraling.
E.e.a. zou aangepast worden in een inmiddels verschenen tweede druk, of dat daadwerkelijk gebeurd is heb ik niet kunnen nagaan.
Kortom, voor mij is dit boek een fikse tegenvaller. Het neemt echter niet weg dat mensen met een lactose-intolerantie of gluten-allergie hier toch een aantal recepten kunnen vinden om “gewone” dingen weer eens in een aangepaste versie te kunnen maken, al vind ik de meeste van deze aangepaste recepten niet “puur natuur”.
Gezien het voorgaande vind ik de aanschafprijs niet in verhouding tot de kwaliteit.
*) O.a. biologische kabeljauw in het recept voor vissticks – zie ook mijn artikel “Biologisch in de mode“.
Dat maken we “natuurlijk lekker” zelf!
Auteur: Monique van der Vloed
Druk: Pumbo
Tekstbewerking: Arja de Vries
Omslagontwerp: Tineke Broers
ISBN: 978-90-820958-0-7
Gekregen van de schrijfster als vergoeding voor het omslagontwerp