Nieuwsweetjes 1 december

♣ Een paar weken geleden meerde de stoomboot af en sindsdien vertoeft Sint weer in het land. Tijd van lekkernijen als speculaas, marsepein en chocoladeletters. Over een paar dagen viert menigeen weer pakjesavond. Voor fijne speculaasjes of een stukje borstplaat duik je van te voren natuurlijk even de keuken in, want zelfgemaakt is onbetwist het lekkerst! En als je dan toch in de keuken bezig bent, maak dan meteen zelf van die ouderwetse, lekkere chocolademelk.

♣ Na Sint koersen we af op een ander feest: Kerst, Joel, Chanuka, of nog anders; hoe je het ook noemt, veel mensen vieren rond de zonnewende het “feest van het Licht”. Bij feestvieren hoort lekker eten en het kerstdiner is iets waar menigeen naar uitkijkt. In huize Eetweetjes houden we het redelijk gewoon: Twee maaltijden per dag, zonder buitenissige gerechten maar met aandacht bij bereiding en presentatie. Plus in de middag een extraatje in de vorm van zelfgemaakte versnaperingen en hapjes.

♣ Voor die extraatjes ben ik wel al druk in de weer, met het confijten van sinaasappelschillen. En vorige week maakte ik al zo’n ouderwetse kerstpudding, die je wekenlang kan bewaren, waar ie eigenlijk alleen maar lekkerder van wordt omdat de smaken dan goed op elkaar kunnen inwerken. Op kerstdag alleen opnieuw stomen voor ie op tafel komt.
De rijke, warme geuren van specerijen die zo echt bij de winter horen trekken vanuit de keuken weer door het hele huis, heerlijk!

♣ In de moestuin is in deze tijd van het jaar niet veel te doen, wat aansluit op de natuurlijke gang van de seizoenen:
druisterigheid *) in het voorjaar, activiteit en energie in de zomer, volle rijkdom in de herfst en dan terug naar rust in de winter. Het wel en wee van het afgelopen tuinseizoen is te lezen in het moestuindagboek 2015.

♣ Ook op de akkers van de beroepstuinder wordt het winter. Voordat het zover is moet de grond bewerkt worden, en daarom bood bioboer Efibia in Almere op 22 november gelegenheid aan de Almeerse inwoners om nog niet gerooide bieten en wortelen te oogsten en gratis mee te nemen. Iemand was zo aardig om ook voor mij wat uit de grond te trekken; en deed daar meteen een zak aardperen uit eigen moestuin bij. Gisteren haalde ik het op en komende week ga ik aan de gang met conserveren.

♣ Er staat weer nieuwe productinformatie bij de ABC-weetjes: Ananaskers en Sumak.
In het kookschrift is er een recept voor gemberbier bijgekomen. En ook de pagina met de kerstpuddingrecepten is bijgewerkt.

*) Dit typisch Noord-hollandse dialectwoord betekent wild, druk, onbesuisd vanuit innerlijke onrust.

Dit bericht zit in:

Categorie: Nieuwsweetjes