Nieuwsweetjes 10 augustus

♣ Augustus is oogstmaand. In de tuin is dat goed te merken en ook op de markt is er een ruim aanbod van allerhande vruchten.
De afgelopen week werd er dan ook weer druk ingemaakt: een paar potten zoetzuur van groene tomaten erbij en ook staan er nu tien potten met pruimenjam in de kast: vijf potten gewone kwetsenjam en vijf potten kwetsen-druif met een vleugje korianderzaad. Van rode bessen maakte ik limonadesiroop, die erg lekker blijkt te zijn gezien het tempo waarin de fles leeggaat.
In ben aan het invriezen geweest, en ook staat er een potje versgedraaide pesto in de koelkast, ik maakte dat van de drie soorten verse basilicum die ik van Iris van “de Voedzame Keuken” kreeg.

♣ De recepten zijn de afgelopen week uitgebreid met 3 nieuwe: citroenlimonade, clafoutis en pruimensaus, en op de boekenplank is er een boek bijgekomen.

♣ De tuin laat zich van zijn goede kant zien en we eten er lekker van.
– Sperziebonen zijn er te over dus heb ik een aantal porties ingevroren.
– De augurken doen het ook erg goed, zowel op de vollegrond als in de kas, ze worden ingemaakt en we eten ze geschild als komkommersla.
– De spontaan uitgezaaide dille heeft toch een enkele mooie plant opgeleverd, en het vers geoogste zaad staat weer in de kast.
– Het “tomaten-oerwoud” in de kas heb ik eens flink aangepakt: bladeren verwijderd en achtergebleven dieven eruit gehaald. Het is daarmee een stuk overzichtelijker en lichter geworden. En ik blijf duimen dat de meloenen nu ook eindelijk vrucht zetten.
Ook de tomaten die uit de compost zijn opgekomen zijn onderhanden genomen, en ik denk dat het ze goed zal doen.
– Deze zomer is niet echt gunstig voor de sla-teelt in mijn tuin, de planten schieten al door nog voordat ze ook maar het begin van een krop hebben gevormd. En het was nog wel een soort (Brune d’Hiver) die geschikt is voor late teelt. Misschien toch te vroeg gezaaid. In ieder geval dus geen slakroppen. Maar de kleine plantjes van de veldsla groeien wel goed.
– Boerenkool zaaien, het is erbij ingeschoten. Ik geef de schuld aan de lekkere luie vakantiedagen. Maar… via een van mijn Facebookgroepen zag ik dat iemand er teveel had en de plantjes aanbood; ik heb er een aantal opgehaald en meteen geplant dus toch boerenkool van de winter. Dank aan de gulle geefster!
– Met de peren van de Doyenne du Comice gaat het goed. Te goed zelfs, want ik ben bang dat de takken zullen breken onder het gewicht van al die peren. Ik pluk er nu alvast wat van af om de last te verlichten. Die peren stoof ik en eet ze als bijgerecht. Niet zo’n volle smaak als echte stoofperen maar het kan er zeker mee door.

 

Dit bericht zit in:

Tag: inmaak, oogst, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes