Kwetsen

Nieuwsweetjes 17 augustus

♣ De ABC-weetjes groeien gestaag. Afgelopen week heb ik leuke weetjes over steenvruchten toegevoegd, en omdat we weer volop in de pruimentijd zitten heb ik meteen de pruim verder uitgelicht. Meer steenvruchten volgen natuurlijk, hou het in de gaten.

♣ In het kookschrift staat een nieuw recept voor een lekker toetje van een rest rijst.

♣ Op de boekenplank is nu ook mijn recensie over Elsevier’s culinaire encyclopedie te vinden. Ondanks dat het al een aantal decennia geleden is uitgegeven kan ik niet anders zeggen dan dat het een mooi naslagwerk is.

♣ Afgelopen vrijdag een echte boodschappenmiddag gehad. Eerder in de week was ik naar de plaatselijke super gegaan om wat fruit, maar schrok me wezenloos van de prijzen, ook van het seizoensfruit! Dus vrijdag eerst naar de markt in de stad om fruit in te slaan bij de allochtone groenteboer. Die heeft een ruime keuze, en ik betaal daar minder per kilo dan in de plaatselijke super per pond. Daarna naar de supermarkt voor suiker, koffie, zout, azijn en aanverwante artikelen.
Verder naar de markt in het eigen dorp voor brood zonder “rotzooi” (ook bekend als broodverbetermiddel of e-nummers), vis, en noten en zuidvruchten. Ik had nog genoeg tijd over om naar de bio-boerderij een kilometer of wat verderop te gaan waar ze o.a. van die heerlijke biologisch-dynamische karnemelk verkopen in statiegeldflessen.
Rond etenstijd haalde ik de dagverse rauwe melk bij de zuivelboerderij even buiten ons dorp. En omdat het vorige vleespakket bijna op is, heb ik meteen een nieuw meegenomen. (Dit vlees is van jonge runderen, geboren en getogen op de boerderij).
Conclusie: Huize Eetweetjes kan er weer even tegen!
Ik realiseer me dat ik het afgelopen jaar een flinke wijziging heb doorgevoerd in het boodschappen-patroon. In plaats van bijna alles in één supermarkt te halen, ga ik nu naar diverse adressen:
– Brood bij de bakker die het ’s nachts nog zelf bakt.
– Meel bij de molen in Santpoort.
– Oosterse artikelen (rijstebloem, sago, palmsuiker, kokos etc.) bij Chinese- en Indische toko’s in de stad.
– Melk en vlees van de boerderij waar de dieren met zorg worden behandeld.
– Een flink deel van mijn groente komt ’s zomers uit eigen tuin.
– Fruit bij de allochtone groenteboer, soms heeft hij B-keuze, maar voor mij heeft dat een toegevoegde waarde. Kromme komkommers zijn ja zo lekker, en de ananassen hoeven echt niet allemaal mega groot te zijn. En nergens anders kan ik kwetsen vinden dan juist daar! ’s Winters haal ik hier ook groente.

♣ En wat gebeurt er allemaal in de moestuin?
– Niet zoveel op het moment, behalve dan dat de sperziebonen en augurken nog steeds een flinke oogst geven.
– De rijpe bramen die er zijn worden in een toetje verwerkt.
– Eindelijk heb ik twee meloentjes in de kas. De augurken in de kas groeien nu overweldigend, en de ranken gingen richting meloenenplanten. Daar heb ik dan ook wat van weggehaald. Bleek ik in plaats van augurk een meloenenrank te hebben weggehaald, en natuurlijk precies die waar de meloentjes aan groeiden. Niet zo’n slimme actie. Gelukkig zie ik wel af en toe een hommel in de kas vliegen dus hoop ik dat er nog ergens een meloentje komt te hangen.

Dit bericht zit in:

Tag: boeken, fruit, groente, herkomst, inkopen, kritisch, vlees, zomer, zuivel

Categorie: Nieuwsweetjes