Etherische olie

Nieuwsweetjes 19 oktober

♠ De gezaaide veldsla en spinazie waar ik het in de vorige nieuwsweetjes al over had is ontkiemd. De wintersla laat nog even op zich wachten.
We eten nog steeds regelmatig van de tuin: van de week oogstte ik bieten, spinazie en andijvie. Ook staan er nog wat wortelen die oogstklaar zijn. De pastinaken en knolselderij zouden ook geoogst kunnen worden maar laat ik liever nog even staan. Her en der groeit er een dilleplant, de dragon doet het nog goed, en de peterselie wordt binnenkort afgeknipt om de vriezer in te gaan.
De paprikaplanten zitten vol bloemetjes en kleine groene paprikaatjes. Op juist formaat geoogst kleuren die op de vensterbank mooi rood.
En dan de perenboom, die zat zo vol, daar plukken we nog wekelijks vruchten van.

♠ In het najaar is het alvast leuk om te noteren welke groenten er volgend jaar in de tuin komen te staan. Ik heb een voorlopige lijst gemaakt na heerlijk op de site van Vreeken gestruind te hebben. Ik leerde daar meteen waarom mijn flespompoenen het niet doen. Er zijn nl. drie groepen binnen de pompoenfamilie: de Cucurbita maxima, de C. pepo en de C. moschata. Tot deze laatste horen de flespompoenen, nadeel van deze groep is dat ze een lang groeiseizoen nodig hebben. Dus vroeg zaaien, dan flink wat zon in de zomer en laat oogsten. Mijn flespompoenen bloeiden wel, maar waren daarmee aan de late kant; afgelopen week kwam ik een pompoen in wording tegen, maar tenzij er een wonderlijk warme novembermaand aankomt zal die het niet redden tot volwassen vrucht.

♠ Ook de afgelopen week ben ik weer aan het experimenteren geweest met essentiële olieën in een recept. Het resultaat was geslaagd en het recept voor de Geurige moppies staat op de site.
Ook het recept voor Vlaams konijn is toegevoegd, evenals een leuk recept voor Oosterse gehaktballetjes.

♠ Aan de technische kant van de site wordt natuurlijk ook gewerkt, onderaan iedere pagina van de nieuwsrubieken staat nu een blokje met aanklikbare trefwoorden.

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes