Composthoop

Nieuwsweetjes 2017 - V

In deze Nieuwsweetjes is er aandacht voor: De moestuin, andere ingrediënten, migrantenmaaltijd, nieuwe bijdragen.

De moestuin

De oogst van dit seizoen is goeddeels verwerkt. Sperziebonen en doperwtjes in de vriezer, tomaten als ketchup, peren op siroop om maar een paar voorbeelden te noemen. Met de herfst breekt ook de tijd van opruimen aan. De afgedragen tomatenplanten uit de kas liggen op de composthoop. Maar met de verregende buitentomaten durfde ik dat niet aan. die gingen in de GFT bak. Het compostverwerkingsbedrijf werkt nl. met extra hitte, dat vind ik in dit geval veiliger.

Ieder jaar aan het eind van het seizoen bedenk ik wat er het komende jaar mag gebeuren. Ook al laat de praktijk zien dat het toch altijd weer iets anders uitpakt. De afgelopen maanden heb ik me verdiept in permacultuur, en dat idee sluit wel heel goed aan bij de bessenstruiken en vruchtbomen die al in de tuin staan. Alsof het zo moest zijn kocht ik afgelopen voorjaar zelfs twee nieuwe pruimenboompjes. Van de buurvrouw kreeg ik onlangs een tomatenboom. Wat het precies is weten we niet, wel dat ie winterhard zou zijn. Een andere buurvrouw kwam met een zaailing van een rode hazelaar. En ook die aanvaardde ik dankbaar. Hij staat nu opgepot in een ruime emmer. Meer aandacht dus voor meerjarige gewassen.

Havermout

Een vaste Eetweetjes-bezoekster liet me weten dat de bakrecepten (zoals bv. de zuidvruchtenkoek) zeer bij haar in de smaak vallen, hoewel zij geen tarwe of spelt gebruikt, maar het meel vervangt door havermout. Natuurlijk heb ik meteen zelf ook de havermout uit de kast gepakt en ben daarmee gaan experimenteren, en met succes. De appeltaart met deegkorst van tot meel gemalen havermout die ik meenam naar de Mabon-viering viel daar zeer goed in de smaak.

Migrantenmaaltijd

Ieder jaar wordt er in ons dorp een ontmoeting tussen oude en nieuwe buren georganiseerd. Hier wordt er gezamenlijk van een maaltijd genoten. Een maaltijd met een steeds wisselend menu van door de aanwezigen meegenomen gerechten. Vooral de nieuwe buren blijken zeer creatief te zijn in de keuken. Gerechten uit de hele wereld staan op buffetten uitgestald, en iedereen kan overal van opscheppen en proeven. Onderwijl wordt er gezellig met elkaar gekletsts. Voorgaande jaren kwam het er niet van, maar dit jaar was ik wel van de partij, en daar heb ik zeker geen spijt van!

Nieuwe bijdrages

En dan tot slot nog even een lijstje met de nieuwste Eetweetjes-bijdragen: productinformatie over honing, recepten voor advocaat, advocaatbrood, engelencake, atjar tjampoer en eenvoudige tomatenketchup.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes