Nieuwsweetjes 2017 - V

In deze Nieuwsweetjes is er aandacht voor: De moestuin, andere ingrediënten, immigrantenmaaltijd, nieuwe bijdragen.

♠ De moestuin: De oogst van dit seizoen is goeddeels verwerkt: Sperziebonen en doperwtjes in de vriezer, tomaten als ketchup, peren op siroop om maar een paar voorbeelden te noemen. Met de herfst breekt ook de tijd van opruimen aan, de afgedragen tomatenplanten uit de kas liggen op de composthoop, maar met de verregende buitentomaten durfde ik dat niet aan, die zijn afgevoerd naar het compostverwerkingsbedrijf waar  met extra hitte wordt gewerkt.
Ieder jaar aan het eind van het seizoen bedenk ik wat er het komende jaar mag gebeuren (al laat de praktijk zien dat het toch altijd weer iets anders uitpakt). De afgelopen maanden heb ik me verdiept in permacultuur, en dat idee sluit wel heel goed aan bij de bessenstruiken en vruchtbomen die al in de tuin staan. Alsof het zo moest zijn kocht ik afgelopen voorjaar zelfs twee nieuwe pruimenboompjes. Van de buurvrouw kreeg ik onlangs een tomatenboom, wat het precies is weten we niet, wel dat ie winterhard zou zijn. Een andere buurvrouw kwam met een zaailing van een rode hazelaar, ook die staat nu opgepot in een ruime emmer. Meer aandacht dus voor meerjarige gewassen.

♠ Een vaste Eetweetjes-bezoekster liet me weten dat de bakrecepten (zoals bv. de zuidvruchtenkoek) zeer bij haar in de smaak vallen, hoewel zij geen tarwe of spelt gebruikt, maar het meel vervangt door havermout. Natuurlijk heb ik meteen zelf ook de havermout uit de kast gepakt en ben daarmee gaan experimenteren, en met succes. De appeltaart met deegkorst van tot meel gemalen havermout die ik meenam naar de Mabon-viering viel daar zeer goed in de smaak.

♠ Ieder jaar wordt er in ons dorp een ontmoeting tussen oude en nieuwe buren georganiseerd, waarbij er gezamenlijk van een maaltijd wordt genoten. Een maaltijd met een steeds wisselend menu van door de aanwezigen meegenomen gerechten. Vooral de nieuwe buren blijken zeer creatief te zijn in de keuken. Gerechten uit de hele wereld staan op buffetten uitgestald, en iedereen kan overal van opscheppen en proeven, terwijl er gezellig met elkaar gekletst kan worden. Voorgaande jaren kwam het er niet van, maar dit jaar was ik wel van de partij, en daar heb ik zeker geen spijt van!

♣ En dan tot slot nog even een lijstje met de nieuwste Eetweetjes-bijdragen: productinformatie over honing, recepten voor advocaat, advocaatbrood, engelencake, atjar tjampoer en eenvoudige tomatenketchup.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes