Nieuwsweetjes 2017 - VI

In deze nieuwsweetjes aandacht voor:
De moestuin – vogels voeren – erop uit – kerstdagen – nieuwe bijdragen

♣ De regen van de afgelopen periode heeft er voor gezorgd dat geen enkel boerenkoolplantje dit waterbad heeft overleefd. De tuin staat nagenoeg blank. We wachten op drogere tijden!

♣ Het wordt winter, een rustperiode voor de plantenwereld. Dat houdt in dat er voor de vogels minder voedsel te vinden is, daarom hebben we een voersilo aan de pergola en mezenbolletjes en pindanetjes in de perenboom opgehangen, en een voerplankje neergezet waarop we vogelzaad strooien. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt, ik heb nog nooit zoveel verschillende vogels in de tuin gezien.
Op de plank leggen we verder nog de overgebleven aardappels (zonder zout), in kleine stukjes gebroken oud brood of een rimpelig appeltje, en ook dat vindt gretig aftrek. De vogels zijn dankbaar voor deze restjes, en wij vinden het fijn dat we niet hoeven te verspillen. Dubbel dankbaar dus.

♣ Ondanks de herfst trokken we er op uit:
• Op 12 november organiseerde Eetweetjes samen met Praktijk Lambregts weer een seizoenswandeling die tradioneel werd afgesloten met een gezellige maaltijd.
• Eind november gingen we voor een weekje vakantie naar een bungalowpark in het prachtige Drents-Friese woud. Ondanks het regenachtige herfstweer hebben we genoten! Mede omdat we ook hier boerderijen vonden waar we voor een goede kwaliteit kaas en vlees terecht konden.

♣ We zitten midden in de donkere dagen voor kerst. Dat betekent binnen zitten bij de kachel met een kop warme thee. Buiten donker, koud en nat, binnen behaaglijk warm. Op een bij de hand gehouden kladblaadje noteren we wat ideeën voor het kerstmenu. Bescheiden of iets meer uitgebreid? Hapjesbuffet of traditioneel diner? Seizoensproducten of een exotische aankleding? Of maken we geen drukte van het eten en trekken we erop uit voor een lekkere wandeling? We zijn er nog lang niet uit, maar het aftasten van mogelijkheden is alvast een deel van de feestvreugde.

♣ Op de site zijn weer een aantal nieuwe bijdragen te vinden: Op de keukentafel liggen artikelen over het Sinterklaasfeest, feestelijk eten, en het macrobiotisch dieet. Bij de ABC-weetjes is er nu meer informatie over melk te vinden.

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, restverwerking, winter

Categorie: Nieuwsweetjes