Nieuwsweetjes 2018 - 2

In deze nieuwsweetjes aandacht voor: Vernieuwde website – de hete zomer van 2018 – moestuinnieuws

♣ Eindelijk is het dan zover, de website heeft zijn nieuwe uiterlijk. En dat niet alleen, ook de navigatiemogelijkheden zijn flink verbeterd. De finishing touch zijn de afbeeldingen, waar momenteel druk aan wordt gewerkt.
Het thema van de site is ontworpen door “Sjerp bouwt sites“, de inhoud is nagenoeg onveranderd, maar met dit nieuwe ontwerp zijn de vertrouwde Eetweetjes artikelen, recepten en ABC-weetjes wel veel beter te vinden. En last but not least, ik ben er ontzettend blij mee!

♣ Op het moment van schrijven genieten we van aangenaam zomerweer: Een zonnetje, een buitje regen, een blauwe lucht met witte wolken. Dat was de afgelopen weken wel even anders, we leden in Nederland onder tropische temperaturen van ruim 30 graden. En er viel nagenoeg geen regen. Onze maatschappij is daar niet op ingesteld: veel bebouwing ten koste van een groene (koelere) omgeving. In woningen met doorzonkamers en platte daken liepen de temperaturen dan ook flink op.
De hitte en droogte zorgden voor waterschaarste. Boeren kregen een sproeiverbod opgelegd, terwijl de voedselgewassen op de akkers stonden te verdrogen. Gelukkig lijkt dit voorbij te zijn.

♣ Ook in mijn eigen moestuintje was het droog. Ondanks dat het redelijk vol geplant staat (wat uitdroging beperkt) zag ik toch brede scheuren in de grond. Gieten deed ik alleen bij de gewassen die het echt nodig hebben, maar de regentonnen waren op een gegeven moment echt wel leeg. De courgettes stopten met bloeien, net als de goudsbloemen. Ook de augurken gaven geen nieuwe bloempjes maar dat is ieder jaar zo. Verschillende potten met ingemaakte augurk staan inmiddels in de voorraadkast. Bieten bleven klein, toch heb ik al wel wat geoogst om in te maken op zoet-zuur. Ik heb twee struiken met Japanse wijnbes, de plant die het meest in de schaduw staat gaf mooie vruchten, van de andere heb ik niet kunnen oogsten. Een van de tomaten die in een emmer stond had al snel neusrot, de andere planten heb ik zo goed mogelijk begoten. Water dat gebruikt werd voor handen wassen ving ik op in een kom die in de gootsteen stond en dat gebruikte ik dan als gietwater.
Inmiddels heeft het weer geregend en alle drie de regentonnen zijn weer tot de rand gevuld. We kunnen er weer even tegen!

Dit bericht zit in:

Tag: moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes