Nieuwsweetjes 2018 - 3
In deze Nieuwsweetjes aandacht voor vakanties, wildpluk team-uitje en een kritische kijk op vegetarisme versus omnivorisme.
Eetweetjes was in september in Hongarije: Het land van goulash, gebak, flensjes, tokajer wijn, paprika, walnoten, abrikozen en… Eigenlijk te veel om op te noemen en alles even heerlijk. Trouwens, wat wij goulash noemen, heet bij de Hongaren “pörkölt”; vrij vertaald betekent dat “stoverij”.
Onze lokatie was het westelijke heuvelland van Tolna. Een prachtige landstreek met mooie heuvelruggen en vergezichten over akkers waar de oogst van druiven en zonnebloemen in volle gang was.
We verbleven bij familie in een dorpje met ruim 300 inwoners. Veel dorpelingen zijn de kookkunst machtig, en daar konden wij van meeproeven.
Onder leiding van een Hongaarse expert kookten we pörkölt van rundvlees. Een buurvrouw bracht twee soorten gebak: Dios pite en Turó tóltelék (walnoten- en roomgebak). De recepten werden in het Hongaars voor me opgeschreven. Een dorpsgenoot zonder kookervaring gaf mondeling een povere Duitse vertaling waarmee ik verder kon.
Begin oktober ging Eetweetjes weer op pad maar bleef dit keer dichter bij huis. Met vier vriendinnen waren we in Drente. Menig kilometer reden we over de “Hunebedhighway” om prehistorische monumenten en natuurgebieden te bezoeken. In de namiddag was het goed toeven in de vakantiebungalow: Vier vrouwen, vier verschillende soorten wijn, met daarbij allerlei lekkere hapjes.
In september ging het Eetweetjes-team een middag wildplukken in de stad. Nadat we voor een van de leden nieuwe potjes kochten, liepen we richting de ons bekende sierappelboompjes. Het geoogste keiharde fruit was de basis van een fraaie en lekkere gelei. Trouwens niet alleen lekker maar ook leuk als cadeautje.
Wel of geen vlees? Eetweetjes is voorstander van verantwoord omnivorisme. En sluit zich hiermee aan bij wat veel culi-deskundigen aanhangen. Culinair schrijfster Karin Luiten (zonder pakjes en zakjes) vraagt zich in een kritisch artikel af waarom de streng in de leer zijnde vegetariërs de vleeseters op de vingers tikken. Want andersom namelijk zal een vleeseter een vegetariër niet snel verwijten dat die “slechts” planten eet.
Om bij het thema vlees te blijven: Een recept voor Middeleeuwse vleesballetjes is in het kookschrift opgenomen.