Nieuwsweetjes 2019 - 1

  • Van de moestuin die we zes jaar geleden aanlegden is zoetjesaan steeds een stukje afgeknabbeld. De groente ruimde wat plaats in voor meer fruit, er zijn nu dubbel zoveel bessenstruiken, en de twee perenbomen hebben gezelschap gekregen van twee kwetsenbomen en twee appelbomen. In kuipen staan ook een hazelaar en een vijg. Natuurlijk blijft er wel wat ruimte over voor sla en radijs. En tomaten, hoewel die niet meer in de kas kunnen want die is vorige herfst gesloopt. Op die plek staat nu een prachtig kippenhok, waar Wyandotte krielkipjes in scharrelen. Ze leggen ook al eieren, ondanks dat het winter is. Prioriteit nu is de kippen zo mak maken dat ze komen wanneer ik ze roep. Is dat eenmaal het geval dan mogen ze af en toe ook los in de tuin scharrelen. Het zijn goede grondbewerkers, en nemen dan meteen het wieden van kruid en onkruid voor hun rekening. Onze achtertuin begint een boerentuin te worden.
  • Heerlijk vind ik het dat de dagen weer gaan lengen. Het begint te kriebelen, de energie van het vroege voorjaar krijgt me te pakken. Begin februari is het vanouds ook tijd voor feest, Imbolc en Maria lichtmis, bij beide feesten horen pannenkoeken bij de viering. In die van mij bakte ik lijnzaad mee.
  • Vanaf nu is het ook weer tijd om je op het komende groeiseizoen te richten, wat komt er in de tuin? Volgende week zijn bij de Lidl weer de zaden te koop, en daar zal ik zeker mijn slag weer slaan. Zoals ik hierboven al aangaf, sla en radijzen. En Sintjans-uitjes want die zijn zo lekker om in het zuur in te maken. En er zal gerust nog wel wat ruimte overblijven voor een paar bieten, en een emmer of twee voor de tomaten. De kruidenplanten zullen ook niet ontbreken. Maar ook komen er bloemen, vooral die waar je meer mee kan doen dan in een vaasje te zetten. Een paar bloemblaadjes van de korenbloem kan je bv. aan thee toevoegen, en ook van goudsbloemen kan je thee zetten. En met lavendel maak je heerlijke lavendelsuiker.
  • Van een clubgenote kreeg ik onlangs een hele tas met kookboeken. Zij wilde opruimen en ik ben er blij mee. De kookboekenkasten puilen al aardig uit, maar met wat schuiven zullen ook deze boeken hun plekje vinden. Dankjewel Ina!

Dit bericht zit in:

Tag: boerderij, eet- en drink tradities, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes