Nieuwsweetjes 2019 - 2

Het is onderhand wel weer eens tijd voor de Nieuwsweetjes. Sinds februari is er best wel wat gebeurd of eigenlijk verdwenen.

  • Zo stond een van de perenbomen, degene met de stevige, lekkere, licht sappige peren wel heel erg scheef. Dat krijg je wanneer je er niet meteen bij het planten een boompaal naast zet. De hevige oogst van een paar jaar geleden deed er ook geen goed aan. De scheefstand was toch zeker 25 graden en rechttrekken ging niet. De boom is er dus uit.
    Op de vrijgekomen plek hebben we de vijg geplant, en die gedijt.  De bramen tegen de schutting krijgen  nu meer licht en dat is dus ook een gunstige ontwikkeling, zeker nu deze zomer de vijgenboom nog vrij klein is. Een kleine rekensom leert dat we bij elkaar 6 fruitbomen en 1 notenboom hebben. Daarnaast nog struiken met bessen, bramen en frambozen. Smullen!
  • In de voortuin staan rimpelrozen, die met die mooie grote bottels. Acht struikjes plantte ik daar als prikkelige haag, tot aan de oude lijsterbesboom. De struikjes werden struiken, maar vlakbij de lijsterbes groeiden ze niet zo goed. We maakten plannen om wat anders met die rozenhaag te doen. En de lijsterbes was in slechte conditie, wat daarmee te doen?
    Wij waren nog volop aan het bedenken, toen de oplossing werd aangereikt: Op ongelukkigerwijze reed een auto door het hek de voortuin in, vernielde een deel van de rozenstruiken en guldenroede, en stond vlak voor de lijsterbes stil. Soms moet iets drastisch gebeuren voordat je concrete plannen kunt maken.
    We vroegen en kregen een kapvergunning voor de lijsterbes. De helft van de rozenstruiken is verdwenen. Dat geeft ruimte voor wat anders. Misschien een krentenboompje, bloeit mooi en als de vogels mij niet te snel af zijn in de herfst kan ik zelf ook van de vruchtjes eten.
  • En dan de kippen. In het voorjaar, wanneer de temperaturen oplopen, dan leggen alle vogeltjes een ei. Is dat eigenlijk wel zo? Mijn kipjes begonnen aan het begin van de winter te leggen. En werden begin april “broeds”. Ze stoppen dan ook met verder eieren te leggen. Ik moest in die periode een paar dagen op reis, en bij thuiskomst had ik een harde dobber om ze broeds-af te krijgen.
    Kontjes onderdompelen in een emmer koud water was niet afdoende. Apart zetten helpt wel, maar daar ontbreekt de ruimte voor. Wel realiseerbaar is om het leghok af te sluiten en dat helpt.  De ene kip die wel nog eieren geeft zet ik dan op haar “legmoment” op het nest. Hadden we eerst 12, 13 eieren per week, nu is dat teruggelopen tot hooguit 5.
  • De achtertuin is veranderd sinds we 6 jaar geleden daar de moestuin aanlegden. Er staat nu veel fruit, en de kippen lopen er los. Ze nemen meteen het onderhoud voor hun rekening. Een nadeel is dat dit personeel geen verschil ziet tussen onkruid en groenteplant. Het is aftasten welke planten ze opeten en welke ze laten staan. Hoe pakken we dit het komend seizoen aan?
    Uien, knoflook, bieslook, daar lopen ze omheen. De mediterrane kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm zijn betrekkelijk veilig evenals selderie en lavas. Binnen een snel gecreëerde gaasomheining staan augurk en olijfkomkommer, kunnen ze meteen tegen dat gaas aan klimmen. Bieten heb ik gezaaid onder glazen potten. De voorgezaaide sla gaat bij het uitplanten onder een tunnel van gaas.
    We gaan zien hoe het dit jaar verloopt.

Dit bericht zit in:

Tag: lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes