Nieuwsweetjes 2019 - 3

Het is een hele poos stil geweest bij Eetweetjes. Soms heb je van die tijden. Maar we pakken de draad weer op, om te beginnen met het Eetweetjes nieuws.

  • In de vorige nieuwsweetjes had ik het over de veranderde achtertuin. Het accent is verlegd van groente naar kip-veilige gewassen. Vruchtbomen passen daar prima in. En kruiden als lavendel, rozemarijn en munt blijven ook staan. De chrysanten groeien geweldig, niet direct een eetbaar gewas, hoewel er in Japan en China thee van chrysantenbloemen wordt gedronken. De ananaskers die zich nu steeds spontaan zelf uitzaait is ook een blijvertje.
    Van een vriendin kreeg ik zaad van olijfkomkommer (Cyclanthera pedata), ook wel bekend als Mexicaanse augurk. Ik heb een of twee zaailingen veilig weten op te kweken, nu groeit dat als een gek omwijd en omhoog, de kippen gebruiken het als schaduwplek. De vruchtjes zijn in ons land niet echt bekend, maar in Zuid-amerika is het een gewilde groente. Als ze jong en klein zijn kun je ze rauw lekker opknabbelen. Zijn ze volgroeid? Geen nood, je haalt de zaden eruit en vult ze, bv. met gehakt, vis of een gekruide rijst, om ze daarna in de oven te bakken.
    Uit het afgelopen winter gestrooide en gemorste vogelvoer zijn een aantal mooie zonnebloemen opgekomen. De kippen pikken verlekkerd de zaden uit de uitgebloeide bloemkoppen.
  • We hebben een kalme zomer achter de rug. In juni waren we een weekend op de Veluwe. Daarnaast maakten we veel kleinere uitjes, wandelen of een stukje toeren in de nabije omgeving. Op een van deze tochtjes plukten we hazelnoten. En binnenkort zijn de vlierbessen rijp, waar ik graag een of twee potjes jam van wil maken.
    Ook zijn we verscheidene keren uit eten geweest: Op de Veluwe in “het Smulhuisje“, in Amsterdam bij “Semai“, om er een paar te noemen. En natuurlijk onbraken de picknicks niet: de puzzelvaart in juli met waterpicknick is onderhand een traditie, en ook de picknick bij een strandje aan het Markermeer met een Canadese vriendin was top!
  • Van het vorige seizoen heb ik teveel potten met inmaak op azijn overgehouden, dus besloot ik me dit jaar alleen op de zoete inmaak te richten. Potten vol jam staan weer op de voorraadplanken: Aardbeien, pruimen en mango. En van de vruchten uit eigen tuin bramen (ik oogstte om en nabij 4 kilo!) en peren. Ook heb ik een aantal potten met peren op siroop. Een heerlijk vooruitzicht voor de wintertafel.

Dit bericht zit in:

Tag: inmaak, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes