Nieuwsweetjes 2020 - 1

Ik zag tot mijn grote verbazing dat de laatste nieuwsweetjes in 2019 zijn verschenen. En dat ligt al een flinke poos achter ons dus wordt het wel weer eens tijd voor nieuw nieuws. Wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd?

 • De groentetuin: Daar lopen kippen. Los. Het onkruid krijgt geen kans, evenals vele wel gewenste planten. Dit gevederde personeel weet van aanpakken, een slopersploeg zou er jaloers op zijn. Conclusie: geen groente meer in de volle grond. Ook de meeste kruidenplanten moeten het afleggen tegen het onderhoud van schoffelbedrijf “de Kranige Poot”. De kippen in hun hok opsluiten vind ik geen optie, een vrije kip is nou eenmaal een blije kip, met als bonus overheerlijke verse eitjes.
  En dus telen we nu groente in bakken, uitjes en sla, bieten en radijs. Op een met gaas omheind stukje in de tuin hebben we blauwe bakmais geplant, met daartussenin een pompoenplant, en op het stukje naast het terras staan de kruidenplanten en mogen augurken en pronkbonen tegen hek en schutting aanklimmen
 • Fruit: Het accent was al verlegd naar meer fruit want dat heeft minder last van pluimveevraat.  Hoewel, eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat er aan de laagste takken van de rode- en zwarte bessenstruiken flink geknabbeld wordt. De braam staat nagenoeg kipvrij, meer dan 3 meter schutting gaat schuil achter een wolk van bramenbloesem, die druk bevlogen worden door bijen en hommels.
  Er staan 5 grotere vruchtbomen (appels, pruimen en peer) die een wijkplaats zijn voor allerlei kleine vogels, ik heb in jaren niet zoveel gezellig tsjilpende mussen gezien in de tuin. Dubbeldoel als het ware, bloei in het voorjaar, fruit in het najaar en daarbij nog de vogels.

En dan verder:

 • Boodschappen halen: Dat is sinds afgelopen maart even wat anders dan voorheen. Na de stormlooop in het weekend van 13 maart waarin genant werd gehamsterd werd het zoetjesaan weer rustig. Rustiger dan voorheen zelfs. Winkelend publiek gaat tegenwoordig massaal solo. Veel mensen die voorheen iedere dag de winkel bezochten gaan nu slechts 1 à 2 keer per week. Dochters en zonen halen boodschappen voor bejaarde ouders. In de winkels merk je ook dat mensen beleefder zijn, in de paden wacht men op elkaar, tegen elkaar aan botsende winkelwagentjes komen nagenoeg niet meer voor, laat staan dat er tegen je benen wordt aangereden. Mij hoor je niet mopperen.
 • Een nieuwe vriezer: Half april begaf de koel-vriescombi het. Lastig. Niet dramatisch maar het was wel zaak dat er op korte termijn een oplossing kwam. Ik wilde graag een wat grotere vriezer, omdat bij maar één keer in de week boodschappen halen alle laden tjokvol zitten. Na flink shoppen maakten we onze keuze. Eenmaal afgeleverd kwamen we erachter dat de opgegeven specificaties niet klopten, de vriezer had geen inhoud van 109 liter maar slechts 76, nog minder dan ik eerst had. Niet alleen het bedrijf waar wij de kast hadden gekocht, twee andere bedrijven hanteerden dezelfde foute specificaties. Wat nu? Twee opties: Of omruilen voor een andere combi. Of op de hobbykamer een plekje vrijmaken voor een extra vriezer.
  We kozen voor het laatste waarbij de voorkeur uitging naar een kleine vrieskist omdat die energiezuiniger is. Ik schreef al over het hamstergedrag half maart, maar bij het opnieuw shoppen kwamen we erachter wat de quarantaine-maatregelen nog meer teweeg hadden gebracht: Een complete leegverkoop van vriezers door heel Nederland. Alleen Expert had dat weekend van half maart al rond de 70 vrachtwagens vol met vriezers op de weg naar particuliere huishoudens! Tja, al dat gehamsterde vlees moest toch ergens worden opgeborgen…
  Dus het werd geen kistje maar een kastje; we hebben nu voldoende plek voor een weekvoorraad brood en daarnaast ook voor kroketten en roomijs.

 

Dit bericht zit in:

Tag: fruit, groente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes