Nieuwsweetjes 2020 - 3

 • De herfst heeft zijn intrede gedaan. Na een mooie warme nazomer is de temperatuur flink gezakt en zijn we in verstilde sferen beland, met glinsterende regendruppels aan verkleurende bladeren. Het is de tijd van de late oogst. De peren als eerste, daarna plukte ik de appels, bijna 3 emmers Golden Delicious. De Cox droeg voor het eerste jaar, dus niet echt veel, maar die appels waren zo lekker dat de mussen er sneller bij waren dan ik. Had ik het in de vorige nieuwsweetjes nog over 6 pompoenen, in totaal oogstte ik er 9! De maiskolven worden dankbaar door de kippen opgepikt.
  De peren zijn allemaal ingemaakt op siroop, we aten ze ook al als “Peertjes op de manier van mooie Heleentje”, dus met chocoladesaus, jammie! Maar de appels zijn nog niet allemaal verwerkt. Wel maakte ik er al appelmoes, compote, taart en flappen van. De voedseldroger draaide ook, maar het bewaren gaat niet helemaal goed want als snack zijn de gedroogde appeltjes te lekker.
  Van de pompoenen maakte ik al twee verschillende soorten jam, lekker op brood maar natuurlijk ook in taart. En er liggen er nog een aantal, zo fijn dat het een goed bewaarbaar produkt is!
  Van de peterselie oogstte ik handenvol, ik hakte het fijn om in blokjes in te vriezen.
  Ik voel me rijk met voorraad van eigen erf: Potten vol bramenjam, pompoenjam en ingemaakte peren.
  En ten overvloede ook nog een paar flessen creme de cassis!
 • Begin september vierden we een paar dagen vakantie in Drente. Dit was de uitgestelde vakantie die in maart niet door kon gaan, we mochten ons er dus nog bijna 5 maanden extra op verheugen. Na een ontspannen rit over provinciale wegen – met picknick onderweg – kwamen we halverwege de middag aan op onze plaats van bestemming, het mooie gebied bij de Mepperdennen. En daar groeien jeneverbesbomen, net als op het iets verder gelegen Mantingerzand. Op beide plaatsen plukte ik – au, stekelige takken! – wat besjes. Ze zijn prima voor marinades en stoofschotels.
  Ook gingen we verschillende keren uit eten, het was per slot van rekening wel vakantie! Erg leuk  vonden we theeschenkerij de Mantinger Es waar we tijdens onze fietstocht pauzeerden voor een kop thee met een lekkere panini. De munt voor de thee werd ter plekke uit de tuin geknipt. Hoe vers wil je het hebben!

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, inmaak, moestuin, wildpluk

Categorie: Nieuwsweetjes