Nieuwsweetjes 2020 - 5

Deze nieuwsweetjes staan in het teken van: December! De winter doet zijn intrede, en we mogen ons koesteren in de rust van dit seizoen. Op het moment van schrijven zitten we in de donkerste dagen van het jaar, vlak voor Midwinter, na de zonnewende wordt het iedere dag weer een beetje langer licht.
Ik wens iedereen een mooie wintertijd!

  • In de keuken is de winterrust betrekkelijk omdat ik bezig ben met het “decemberbakken”. Op een ontspannen manier, dat wel. Anijsbiscotti en linzer-koekjes zijn al gemaakt. In plaats van een rolletje amandelspijs in de kerststol maakte ik een nestje van suiker en kaneel.
  • December, wintermaand, feestmaand. Aan het begin van de maand vierden we in kleine kring Sinterklaas. Op verzoek maakte ik als toetje Sinterklamisu, de sinterklaasversie van tiramisu. Na de maaltijd speelden we om de pakjes te verdelen het gezellige dobbelspel. We snoepten van chocoladeletters, banket en marsepeinfiguurtjes, en dronken daarbij chocolademelk.
  • Ook in december gingen we voor een paar dagen naar de Veluwse bossen, een feest op zich. De weergoden waren ons gunstig gezind, waardoor we we heerlijke wandelingen konden maken. Op de voederplank bij onze bungalow strooiden we graan en zadenmix, waar een verscheidenheid aan bosvogels op afkwam; het was een genot om te zien.
    Ik had een ingevroren maaltijd en voldoende ingredienten meegenomen om makkelijk te kunnen koken. Daarbij bestelden we een bezorgmaaltijd. De restaurants spelen creatief in op de overheidsmaatregelen.
  • En dan de komende kerstdagen. We zijn van plan om die in alle rust bescheidenheid door te brengen. Met een “eenvoudig doch goed maal”.
  • Ik stipte het al even aan, geen amandelspijs in huis. Het boodschappen doen beperk ik zoveel mogelijk. Ik moet dus creatiever denken om vervangingen te vinden. Mijn oma zei het al: “Een ongelukkig mens wat zichzelf niet kan redden.” Daarbij is het prettig dat de wel-in-huis-aanwezige voorraad goed wordt benut.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, feest, winter

Categorie: Nieuwsweetjes