verjaardagstaart

Nieuwsweetjes 2021 - 3

In deze nieuwsweetjes aandacht voor: Schapenboerderij – Moestuin – Verjaardagstaart – Weekmenu – Kookvideo’s

Texelse schapen

Een vriendin nodigde me uit om samen een midweek naar Texel te gaan. Een aanbod waar ik geen nee tegen zei! Begin maart was het zover. Uitwaaien langs het strand in frisse, schone lucht: Goed voor lichaam en geest.
Texel staat bekend om zijn schapen. Op het eiland zijn op verschillende plaatsen lamsvlees en schapenkaas te koop. Wij brachten een bezoek aan kaasboerderij Wezenspyk. Hier konden we vanaf de “bovengalerij” in de schapenstal kijken. En hoe mooi was het dat er juist op dat moment lammetjes geboren werden! We proefden verschillende kazen, heerlijk! Natuurlijk kochten we wat om mee naar huis te nemen.

Moestuin

De eerste bakjes met zaaigoed staan op de vensterbank. Op verzoek jalapeno-pepertjes, en deze week komen daar nog cherry-tomaatjes, sla en platte peterselie bij. Met de augurken wacht ik nog even tot het wat warmer is.
Buiten komt de rabarber met frisse kleuren weer boven de grond. Ook de knoflook heeft de kou van de winter mooi doorstaan. Radijzen worden binnenkort buiten in een bak gezaaid.

Taart

Bij een verjaardag hoort gebak. In huize Eetweetjes gaan we voor zelfgemaakt. En mag de jarige kiezen. Doorgaans is dat een cheese-cake. Soms ook wel een boterkoek. Of brownies.
Op de drempel van de Lente hebben we een jarige in huis. En van haar kreeg ik het verzoek om een met zoete creme opgespoten taart te maken. Ojee… De cake is het probleem niet, maar de decoratie! Gaat me dat lukken, al die rozetjes? Fijnwerk is niet echt mijn ding. Achteraf viel het resultaat best mee, zeker als je bedenkt dat het geen dagelijks werk voor me is.

Weekmenu

Onlangs ben ik weer begonnen met het wekelijks maken van een lijst met dagmenu’s. Daar kan ik in die week dan uit kiezen. Ook hoef ik dan niet aan het eind van de middag nog te bedenken wat er die avond op tafel moet komen.
In dit artikel leg ik uit hoe ik zo’n lijstje samenstel.

Kookvideo’s

Een aantal jaren geleden zag ik een inspirerende kookvideo. Natuurlijk heb ik in de loop der jaren er wel meer gezien, maar deze bleef hangen. En vooral ook omdat ik het kanaal niet had opgeslagen, en ik later de bewuste video niet meer terug kon vinden. Maar… de aanhouder wint, uiteindelijk vond ik het terug.
Ik kwam meer interessante kanalen en video’s tegen, van het bereiden van gerechten via culturele eetgewoonten tot het maken van kookattributen.
In iedere nieuwsweetjes zal ik een van die video’s delen. Over het algemeen kies ik video’s waar zo min mogelijk in gesproken wordt, of met engelse ondertitels.
De eerste is een video van het kanaal van Liziq uit China, waarin zij met eigen handen een buitenoven bouwt.

 

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes