Bij de slager/poelier die zelf slacht

Nieuwsweetjes 2021 - 4

Deze keer in de nieuwsweetjes aandacht voor: Website weer in de lucht – Moestuin en het weer – Natuurboerderij in eigen dorp – Kookvideo

De eetweetjes website

De website had problemen,  werd trager, en was op een gegeven zelfs niet meer toegankelijk. Niet leuk, en dat spijt me voor iedereen die hier last van ondervond.
Het probleem is gelukkig verholpen, en – behalve dan dat ik wat foto’s opnieuw moet plaatsen – draait alles weer als een tierelier.

Wisselvallig voorjaarsweer

Moestuin

Sinds er kippen los in de tuin lopen is het met groente kweken in de volle grond niets gedaan. De achtertuin is voor een rijtjeswoning best flink maar toch niet groot genoeg om stukken af te grenzen voor de kippen. We richten ons dus op fruit. Appels en pruimen, peren en bessen. En dan nog bramen en vijgen. Die laatste, daar moest je in mijn jeugd niet aan denken. Ons klimaat was daarvoor te koud. Maar sinds die tijd, rond 1960, is het jaargemiddelde met 1.1 graad Celsius toegenomen. En dat is best pittig! Brengt wel met zich mee dat het daardoor nu wel lukt om vijgen te kweken.
Maar wat is dit jaar alles laat! Komt natuurlijk omdat we verschillende koudere periodes hadden in het voorjaar, dat vertraagt de groei. Toch zit nu, half mei, het meeste wel in blad.

Fruitbomen en -struiken

Wat het goed doet dit jaar zijn de zwartebessenstruiken. Ze hangen vol met trosjes bessen in wording. Minder gaat het met de Golden delicious appelboom. Vorig jaar drie emmers vol appels, dit jaar bijna geen bloesem. Beurtjaar dus. Gelukkig hebben de buren ook een bloeiend appelboompje in de tuin, wat fijn is voor onze Cox appelboom. Van de kwetsen die ik in 2017 als piepkleine boompjes kocht, was er een gehuld in een grote bloesemwolk. Hopelijk krijgen we dit jaar eindelijk wat van die mooie blauwpaarse, lekkere pruimen.
In de gauwigheid telde ik aan de vijgenboom 70 kleine vruchtjes. Als de helft daarvan tot grote vijgen mag uitgroeien ben ik de hemel te rijk.
Ik gaf het eerder al aan, vanwege de voorjaarskou is alles later dan anders. Zo ook de bramen. Vorig jaar bloeiden die al volop in deze tijd, dit jaar zie ik nu pas beginnende knoppen.

Groente en kruiden

In de kweekbakken staan radijsjes en sla. Drie regels met verschillende soorten radijzen: rode kogels, puntige snelgroeiers (die dat in de praktijk laten afweten), en een voor mij nieuwe soort, dieprood en zo groot als wortels. Van de sla zaaide ik twee soorten, Kagraner Zomersla en Wonder der vier jaargetijden, dicht op elkaar voor snijsla. Wanneer we nodig hebben snij ik een plukje eraf. De afgesneden slaplantjes groeien gewoon weer aan. In een andere bak staat andijvie. Rabarber groeit tussen de siergewassen in de voortuin. Twee keer al oogstte ik ervan.
En dan zijn er nog keukenkruiden. Bij een kwekerij kocht ik verschillende planten, die ik in potten zette. Jammer genoeg krijgen ze teveel regen. De groei stagneert daardoor iets. Ik hoop daarom op wat droger weer, ze staan in ieder geval veilig achter gaas. Dus in plaats van kippen achter gaas staan bij ons de planten erachter.

Boerderijwinkels

Met het totaalassortiment dat de supermarkt aanbiedt zouden we bijna vergeten dat we ook op andere plaatsen voedsel aan ons voedsel kunnen komen. En vaak van een goede kwaliteit! Ik laat je even “meeproeven” van mijn bronnen.

Plantaardig

Een paar jaar geleden haalde ik in de zomer al mijn groente uit de tuin. Omdat ik nu minder zon krijg (de vorige buur plaatste een hoge schutting) en de kippen stevig wieden gaat dat niet echt goed meer. Soms bekruipt de gedachte me om een volkstuin te huren. Echter, dan zie je niet direct welk werk er nodig is omddat je er eerst naar toe moet. Dat houdt me tegen. En met wat groente uit bakken en de fruitopbrengst ben ik ook tevreden. Daarbij woon ik niet zo heel ver van de Beemster waar veel boeren hun produkten in stalletjes bij de weg aanbieden. Ook in ons eigen dorp is zo’n stalletje, familie van een boer uit de Beemster verkoopt daar Valery aardappelen.

Dierlijk

Verse melk koop ik bij een zuivelboerderij in ons dorp. Onbewerkte melk die daardoor prachtig oproomt. Ook koop ik daar eens in de zoveel tijd een rundvleespakket van jonge stiertjes. De boerin doet de kalverenopfok, en voedt ze met dagverse melk, later met gras van eigen land. Je proeft dat in het vlees terug.
In een naburig dorp zit een slager/poelier die zelf slacht. Daar koop ik gevogelte en soms ook wild. Hier vind je echt alles, behalve varkensvlees. Daarvoor zocht ik nog een adres. In eigen dorp kan ik sinds kort vlees kopen van Beemsterlant varkens. En kort geleden ontdekte ik dichtbij een boerderijwinkel waar biologisch varkensvlees wordt verkocht. Ook voor andere boerderijprodukten kan je in hun winkel terecht.
Eieren heb ik natuurlijk van eigen kippen.
En dan honing. We hebben verschillende imkers in het dorp, die ’s zomers honing verkopen aan particulieren.

Kookvideo

Met de IJsheiligen achter ons en de zomer voor de deur verklaar ik het picknickseizoen voor geopend. In deze video wat tips voor een geslaagde picknick in het park.

 

Dit bericht zit in:

Tag: boerderij, boodschappen, kritisch, leefwijze, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes