midzomerkoekjes

Nieuwsweetjes 2021 - 5

Zomernieuws, daar draait het om in deze aflevering van de nieuwsweetjes.

Eindelijk zomer!

Na de koude, natte voorjaarsmaanden is eind mei, na Volle Maan, het weer omgeslagen. Het werd zomer, en het werd warm. Echt warm. Eindelijk kon het zaaigoed (veel te kleine plantjes nog) worden uitgeplant. Wat was het fijn om lekker in de grond te kunnen wroeten. En vergeet het sociale contact niet, ook de buren werden door de zon de tuin ingelokt, dat betekende dat we tijdens het werk gezellig konden kletsen.
Bij zomerwarmte hoort citroenlimonade. De afgelopen maand maakte ik het al verschillende keren. Ook van vlierbloesem maakte ik siroop. En nog zo’n zomerdrankje: Muntthee!  Met de aparte soorten die ik laatst kocht smaakt dat extra lekker.
Buiten eten was er ook weer bij, zomers vertier. En… zomergerechten bij uitstek, toetjes met rabarber. De twee planten in de voortuin waren weer gul, we hebben volop kunnen oogsten. Voor lekkers als  rabarberlimonadesiroop en yoghurt-rabarberpuddinkjes. En ook aten we deze heerlijke rabarbertaart.

Moestuin/nutstuin

Bij moestuin denk je eerder aan groente, bij een nutstuin meer aan nuttige, eetbare gewassen. Ik denk dat mijn tuin tegenwoordig in die laatste categorie thuishoort.
De braam is dit jaar wat minder massaal aanwezig dan vorig jaar (flink gesnoeid), maar hangt toch vol met groene vruchtjes. Nog een maandje en dan zullen we ze wel kunnen plukken.
Het telen van groente in bakken ligt me niet zo. Wel goed gaan de kruiden in potten, ik heb een heel rijtje achter het  huis bij de keukendeur staan.
In de voortuin groeide volop kamille die ik inmiddels heb gedroogd voor thee. De hazelaar die daar ook staat blijkt toch een berk te zijn. Ik had het afgelopen jaar al twijfels daarover. Maar ook een berk is een nutsgewas, van een volgroeide boom kan je in het voorjaar sap aftappen. Om te drinken, al of niet gefermenteerd.

Boerderijwinkels

In de vorige nieuwsweetjes gaf ik het al aan, boerderijwinkels hebben een streepje voor bij mij. Begin juni heb ik met mijn vriendin een rondje Beemster boerderijwinkels gedaan. We kochten knoflook, eieren en kaas. En fruit en groente. We eindigden bij het Beemster arboretum, waar we een rondje door de prachtige bomentuin liepen en even neerstreken in de theetuin voor een kop thee met een punt taart.

Midzomerverjaardag

Rond midzomer ben ik jarig. Dit jaar wilde ik eens iets anders dan het grote gebak. Ik besloot koekjes te bakken. Midzomerkoekjes. Heerlijke geglazuurde koekjes van boterdeeg, versierd met verse bloemetjes. Blikvanger bij uitstek. Ook de citroenbiscotti vielen in de smaak. Dan waren er van roggemeel gemaakte zandkoekjes en jammoppen. En verder nog glutenvrije amandel- en kokosmakroontjes. Het presenteren was makkelijk, midden op tafel twee schalen met koekjes, dat noodde uit tot pakken. De limonade met siropen van citroen, rabarber en vlierbloesem smaakten er goed bij.

Nieuw recept

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk staat het dan toch op de site. Het recept voor Piri’s walnotengebak.
Piri is de buurvrouw van mijn Hongaarse zwager, en op en in haar houtgestookt fornuis creëert zij de lekkerste dingen.

Kookvideo

We besluiten dit zomernieuws met een video van het prachtige Azerbeidzjan, waar het echtpaar van het kanaal van Kənd Həyatı (plattelandsleven) aan de gang gaat met de frambozen-inmaak. Natuurlijk ontbreekt de verse kruidenthee niet. Evenmin als de maaltijd, deze keer kip en groenten van de steengrill. Hun ondeugende hondje vermaakt zich tijdens dit alles prima.

Dit bericht zit in:

Tag: feest, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes