bijna rijpe bramen

Nieuwsweetjes 2021 - 6

Verhuizing

We zijn er weer! Nee, niet terug van vakantie, we zijn weer “on air”. Eetweetjes is helaas een paar dagen “er tussenuit” geweest vanwege de verhuizing naar een andere host. En zoals wel vaker met een verhuizing, het liep niet zoals we gepland hadden. Maar nadat we de dozen met artikelen, weetjes en recepten weer op de goede plek hadden neergezet ging het uitpakken snel. En nu staat alles weer keurig op zijn plaats.

Wat nog meer in deze nieuwsweetjes?

Gemakkelijk

We eten op zomers warme dagen makkelijk. Een aardappelsalade. Gebakken eieren. Zomerfruit. En vooral ook eten wat je van te voren al kan bereiden. Zodat je niet op het heetst van de dag in de keuken hoeft te staan. Ook steken we wel de barbecue aan en grillen een worstje. Want als het warm is moet je je niet te druk maken. Vind ik. En het bevalt ons prima.

Kadootjes

Onze vijgeboom doet het geweldig. Als zo’n boom eenmaal is aangeslagen dan schiet ie de hoogte (en breedte) in.
Een vriendin van ons wilde ook wat meer groen in haar tuin, en dus kochten we voor haar een vijgeboom als groen kado. Hij heeft een mooi plekje gevonden in haar tuin op het zuiden. En een nicht van me wilde van de peer op de vijg overstappen. Dus togen we nogmaals naar het tuinplantencentrum, zij kocht de vijgeboom, en ik gaf mezelf een zoet geurende klimroos kado. Nu maar hopen dat ie de komende jaren rijk gaat bloeien zodat we de rozenblaadjes kunnen gebruiken in desserts.

Picknick

Tijdens de Volle Maan van juli planden we met vriendinnen een kleine potluck picknick. Helaas liet buienradar voor het afgesproken tijdstip een flink front zien boven onze woonplaats. Dus verplaatsten we de picknick naar mijn achtertuin, onder het zonnescherm annex luifel. En dan maakt het front een omtrekkende beweging. Twee spatten regen gevoeld. Maar ook in de achtertuin was de picknick geslaagd.

Nutstuin

Hoe gaat het in de tuin? De appelbomen dragen bijna niet. En van de weinige appeltjes die er wel hangen zijn er al een aantal aangepikt door kauwtjes. Dat ging niet echt zachtzinnig, daardoor vielen de appeltjes van de boom, lang voordat ze rijp zouden zijn. De perenboom wilden we weghalen maar dat hebben we uitgesteld. Misschien na de perenoogst? Want daar zit wel redelijk wat fruit aan. Of toch maar laten staan? En dan nog de bramen, die beginnen te kleuren. Een oplettende merel had ontdekt dat er ook al een paar rijpe tussen hingen. Nu dus niet meer want die zijn in de merelmaag verdwenen.
De bessen – zowel de zwarte als de rode – zijn geoogst en tot jam verwerkt.

Video – Graanoogst

Eind juli, tijd voor de graanoogst. Vroeger gebeurde dat op de hand met veel mankracht. Nu hebben we een machine die zowel maait als dorst, de combine. De balenpers gaat er nog achteraan voor het stro.
Hier een impressie van de tarweoogst in graanprovincie Groningen.

 

Dit bericht zit in:

Tag: boerderij, buiten eten, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes