Nieuwsweetjes 2022 - 1

Eetweetjes nieuw: Oud- en nieuwsweetjes!
Het oude jaar ligt weer achter ons, we kijken nog even terug. En voor ons ligt een heel nieuw jaar, vol met nieuwe mogelijkheden en kansen.

We kijken nog even achterom

Het was rustig op de Eetweetjes-site. In tegenstelling tot in huize Eetweetjes waar de keuken drastisch opgeknapt is. Veranderingen en verbouwingen in huis hebben als nadeel dat je geen ruimte en tijd hebt om de site bij te houden. Maar nu is de keuken weer tip-top in orde, en ik heb er een machtig mooie werkplek aan. Alles is na te lezen in het bericht Groots Project.

De herfst was ook druk. Maar dan drukte van een andere orde. Want na gedane arbeid is het goed vakantie vieren. Na de grote keukenklus togen we zowel naar de Veluwe als naar Drente. We bezochten hunebedden en wandelden door prachtige herfstbossen.

En dan werd het zo zoetjesaan december. De donkerste dagen van het jaar vragen om lichtpuntjes. Onder het motto van samen delen maakten we op kerstavond in de schemering een kampvuur in onze voortuin. We hingen daarboven een ketel vol glühwein, en nodigden de naaste buren uit om een beker met ons mee te drinken. Het idee werd met enthousiasme aangenomen. In de huidige beperkte samenleving een prima oplossing om toch samen te zijn.

Een nieuw jaar ligt voor ons

Het is nog een open boek. Er is veel mogelijk. Maar allereerst heb ik bijkomdagen ingepland. De “feestdagen”, je kijkt er naar uit, maar ik ben ook altijd blij als we daarna weer gewoon kunnen doen. Rond 4, 5 januari ben ik meestal wel weer “op regel”.
Het oude jaar werd traditiegetrouw afgesloten met een schaal oliebollen en appelbeignets. Het nieuwe jaar is in de wijde omgeving – ondanks een verbod – ingeluid met een hoop licht en geluid, oftewel vuurwerk.

In januari duik ik doorgaans flink in de vriezer. Wie wat bewaart heeft wat, en het is verdraaid makkelijk om gewoon te kunnen kiezen welke groente je op tafel zet. Bloemkool, knolselderie, wortel, paprika, het ligt er allemaal. Ook bakjes met kant en klare appelmoes liggen voor de greep, evenals pompoenpuree. Plakjes gemberwortel en citroenschillen vries ik ook in, ideaal voor een verwarmende thee. En dat is maar een kleine greep uit deze koude voorraadkast.

Met het door de overheid op slot draaien van de samenleving zoeken we naar andere manieren om te verbinden. Ik gaf al aan aan dat we samen met buren op kerstavond een beker glühwein dronken. Buiten, rond een kampvuur. Een mooie en warme manier van verbinding.
Iemand uitnodigen voor een maaltijd is ook een manier om te delen en verbinden. Het hoeft niet groot of groots te zijn, we vinden aansluiting in het kleine. Verbinding zoeken, ik vind het een mooi streven voor het komende jaar. Daarom, voor iedereen een goed 2022 met verdieping en verbinding.

Dit bericht zit in:

Tag: buiten eten, herfst, kerst, kritisch, leefwijze, winter

Categorie: Nieuwsweetjes