Nieuwsweetjes: puzzelvaartocht

Nieuwsweetjes 2022 - 3

In deze nieuwsweetjes aandacht voor: Vakantie en uitjes, Fruit uit boomgaard en tuin, Kippen en andere beestjes

Vakantie

We hebben dit jaar heerlijke zomerse dagen. Sommigen vinden het te warm, en soms is het ook echt heel warm, maar kom op zeg, dat hoort nou eenmaal wel bij Zomer! Er zijn mensen, veel mensen zelfs, die hiervoor het vliegtuig instappen naar de subtropen rond de Middellandse Zee! Nou, wij blijven gewoon thuis, en genieten hier van deze zomerse temperaturen. Af en toe een dagje weg, soms iets langer dan een dagje. Zo ging ik in juni met een vriendin naar het minder toeristische deel van Friesland. En wat was het daar genieten! In de stilte hoorde ik de vogels, het geluid was ronduit sprankelend. Vanuit het raam van ons vakantieverblijf zagen we de reeën grazen op het aangrenzende stuk land. De rust en de stilte, het was een weldaad voor lichaam en geest.

Uitjes

Geen uitjes om op te eten, maar uitjes die we al ondernamen.

Botanische tuinen

In het Friese bezochten we de Kruidhof in Buitenpost. De geneeskruiden, de verfkruiden, het rosarium, de moestuin, we vonden het prachtig. Maar ons hart ging helemaal open toen we in de boomgaard kwamen. Al die oude appel en perenrassen, ik weet niet hoeveel verschillende er daar waren. Aangeplant in berceaus, het was een lust om daar te wandelen.

Historische driehoek

Met eigen volk deden we op een warme zomerse dag de historische driehoek in West-Friesland. Met de trein naar Enkhuizen, daar op de boot naar Medemblik en dan met stoomtram naar Hoorn. In Medemblik “zatte we met de stikkezak op de doik”, oftewel, we genoten op de dijk van onze meegebrachte picknicklunch. Voordat de tram vertrok nog meel gekocht in de molen. Anders dan de vorige keer dat ik deze reis maakte was er nu wel een buffetrijtuig in de tram, het koele drankje was een traktatie.

Vaarpuzzeltocht

Na twee jaar niet, nu eindelijk weer wel: De bootjestocht door ons prachtige veenweidegebied. We voeren mee op de familieboot. Er was een vrolijk gezelschap aan boord en we hadden een goede schipper. Diverse koelboxen gingen mee aan boord. Ook die van ons was erbij, zoals gebruikelijk gevuld met gebakken kip, tonijnsalade, brownies en een bierkoek. Onder het genot van de hapjes en drankjes voeren we een mooie route en beantwoordden we de makkelijke en minder makkelijke vragen. En speurden we naar de letterbordjes in de rietwallen om het gezochte woord in elkaar te puzzelen. Op diverse aanlegplaatsen deden we spelletjes. En alles overgoten met gulle zonneschijn. Kortom, het was een geslaagde middag, met eten en drinken en vrolijk zijn!

Fruit van de boer

De pruimentijd is begonnen, een vroeg ras is Opal. Ik vond een adres waar we zelf deze pruimen konden plukken. Wel moesten we hoog reiken om de rijpe pruimpjes te pakken te krijgen maar het was alleszins de moeite waard. Ook dit beschouw ik echt als een vakantie-uitje.

Fruit uit eigen tuin

Zo mooi als de appelbomen bloeiden, dat beloofde een rijke oogst. Eindelijk zat ook de Cox Oranje Pippin goed vol met kleine appeltjes. In het voorjaar vielen er natuurlijk wel heel wat af, maar dat moest op een gegeven moment toch wel ophouden. Dat deed het niet. De oorzaak? Halsbandparkieten. Onvakkundig hebben ze de hele boom al leeg geoogst voor de appels goed en wel konden rijpen. Ik hou mijn hart vast voor de Golden Delicious.
De kauwtjes hebben de perenboom weer in de smiezen, daar heb ik nu slierten plastic in hangen om af te schrikken.
De bramen, die rijpen goed. We maken fris water, op smaak gebracht met gekneusde bramen, plakjes citroen en takjes munt. Heerlijk op hete zomerdagen. En de eerste fles bramensiroop staat al in de koelkast.

Kippen

En dan ineens blijkt er een parasiet in het kippenhok te zitten. Toen het besef doordrong hebben we van alles gedaan om het probleem te lijf te gaan. Water met schoonmaakmiddel, water met azijn. De hogedrukspuit. Roofmijten uitgezet. Chemische vogelspray. Maar de machtige bloedluis lachte in zijn of haar vuistje. En de kippen bleven last houden, zoveel zelfs dat één van hen het niet heeft overleefd.
En toen las ik iets over “thermokill”: Het met hitte te lijf gaan van het ondier. Het kippenhok sloopten we. We stookten een vuur en plank voor plank ging het hout in rook op, met bloedluis en al. Met de verfbrander van de buurman behandelden we de schutting. Ook dat zorgde voor flinke afname. En op de plek waar het hok stond stookten we een nieuw vuur, wat we een paar uur lang brandend hielden. Op die manier hebben we de grond ontsmet. De meeste ondiertjes zijn nu weg.
De twee overgebleven kipjes hebben een nieuw hok, op een andere, gunstigere plek. Een hok van vaste platen. Alle hoeken afgekit en binnenin alles spierwit geverfd. We strooien diatomeeënaarde, en verse tabaksstelen. Want dit weten we wel: We willen dit nooit meer.

Dit bericht zit in:

Tag: buiten eten, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes