Nieuwsweetjes 2022 - 4

In de nieuwsweetjes deze keer aandacht voor: Herfst, Oogst, Vakanties, Energie

Herfst

Zon en wind

De historische driehoek, het Westfriese uitstapje met boot en stoomtram, die we in juli deden was goed bevallen. Op een winderige septemberdag ging ik nog een keer, samen met mijn zus. Nu niet zonnen op het dek. Nadat we in de salon onze warme drankjes op hadden klommen we naar het nagenoeg verlaten bovendek. We waaiden daar zowat uit onze jassen! De golven waren witgekuifd, kleine zeiljachtjes op een voordewindse koers hadden het zwaar. Maar wij, met de wind door onze haren, voelden ons veilig op het stevige schip.
In het stadje Medemblik, tussen de huizen, merkten we weinig meer van de wind. En met de zon, die ook was gaan schijnen, gebruikten we onze lunch fijn buiten op een terras. In het stoomtrammetje gingen we op ons gemak daarna weer naar Hoorn, waar we overstapten op de snellere NS sprinter terug naar huis.

Steeds vroeger?

Het lijkt ieder jaar steeds vroeger in de schappen te liggen: Feestchocolade. Uiterlijk in februari, maar soms ook al als je de oliebollen nog maar net achter je kiezen hebt zie je de paaseitjes al in de winkels liggen. En in oktober nemen de chocoladeletters hun plekje alweer in. Deze keer leek het al weer vroeger dan vorig jaar, op 19 september zag ik de Sinterklaasletters al! Het vieren van een feest wordt zo wel erg commercieel uitgerekt. Het zal wel aan mij liggen, maar deze gang van zaken lijkt me het feest zelf geen recht te doen.

Oogst

Fruit

Zoals ik in de vorige nieuwsweetjes al schreef, de Cox appelboom is leeggeroofd door de halsbandparkieten. Gelukkig bleef er in de Golden delicious boom aan de lagere takken genoeg hangen, ik plukte er een emmer vol van.  Die werden verwerkt in taarten, appelmoes en toetjes.
Ook de Conference peren gaven oogst, bijna een emmer vol hebben de vogels en wespen voor me overgelaten. Die gingen op siroop in de vriezer.
En van een enkel spontaan opgekomen plantje van ananaskers plukte ik ook een paar vruchtjes.

Vruchtgroente

In de voortuin zag ik nog twee flinke augurken hangen. De pompoenplant bracht één enkel pompoentje op. Maar de tomaten hebben het wondergoed gedaan. Begin oktober oogstte ik nog een flink hoeveelheid, rood en rijp. Even opgekookt gingen ze de vriezer in. Half oktober heb ik alles eraf geplukt, ook de groene, waar ik tussen de bedrijven door drie flinke potten zoetzuur van maakte. Ook bakten we die, omhuld met maismeel, om lekker te dippen in knoflooksaus. Nog is alles niet op, ik heb ze nu op de vensterbank gelegd om na te rijpen.
Nadat ik de tomatenplanten had uitgetrokken en op de composthoop gegooid viel mijn oog op een glimmende vrucht. Ik had wel regelmatig gekeken maar de laatste tijd niet zo goed meer, omdat de bossige tomaten over de aubergineplant heen gingen. Maar daar hing ie toch echt, een mooie glimmende aubergine!

Vakanties

Vriendinnenweek

Het is traditie geworden, ons jaarlijkse vriendinnenweekje. Zes jaar geleden begonnen we hiermee en het beviel goed. Deze keer gingen we naar een natuurhuisje in het prachtige Drents-Friese woud. Wat was het daar prachtig en wat hadden we een fijn huis. We genoten van de omgeving en de rust, en van het comfort in ons huis.
We aten meegebrachte kastanjes, best lekker, maar ik heb ontdekt dat die bruine vliesjes wel heel erg samentrekkend werken. Voortaan toch maar wat meer pietepeuteren en dat er ook maar afhalen. Het pannenkoekenrestaurant hebben we deze keer laten schieten, in plaats daarvan bakte Esther ze in de vakantiekeuken. Daarna een vuur aanmaken in de haard en lekker lui op de bank. Super ontspannen.

Onverwacht

En toen vroeg mijn zus of ik zin had om samen met de trein een hotelletje te pakken in Middelburg. Die stad stond al een hele tijd op mijn emmer-lijst, dus ik ging mee. In het Zeeuwse aangekomen reden we langs appel- en perenboomgaarden, wat een weelde aan fruit wordt hier geteeld!
Eenmaal in Middelburg gingen we voor een actief programma: met een gids mee voor een stadswandeling, op de fiets naar Vlissingen en het strand van Koudekerke. En een een bezoek aan Sjakie’s chocolademuseum, met een unieke chocolade-proef-ervaring. Ook struinden we over de markt met kleurige groente- en fruitkramen. We proefden de Zeeuwse bolus, het opgerolde broodje met suiker, kaneel en een likje boter. Verder ontdekten we dat Zeeuwse porties ruimer zijn dan in de Randstad, het middel-portie kibbeling bleek echt te veel.
Veel te snel waren die twee dagen alweer voorbij.

Energiegebruik

Thuis

Het zal bijna iedereen wel opgevallen zijn. De prijzen voor stroom en gas rijzen de pan uit. In huize Eetweetjes zijn we ons al jaren bewust van consuminderen. Maar het kan altijd nog zuiniger. Dus een tandje minder is een uitdaging, die ons redelijk goed afgaat.

  • We gebruiken minder warm water, dat scheelt niet alleen op de gasrekening maar ook op die van het water.
  • We wennen ons aan een lagere binnentemperatuur. Gelukkig schijnt de zon regelmatig naar binnen door ons grote raam op zuiden en draagt zo zijn steentje bij aan de warmte binnenshuis. Wordt het wat killer dan trekken we eerst een vest aan.
  • We laten het licht niet branden in ruimtes waar we niet zijn, en doen de gordijnen dicht zodra het donker wordt.
  • De vaatwasser zo economisch mogelijk inrichten deden we al. En de wasmachine draait geen halve trommels.
  • We benutten het dubbel tarief, het lage tarief scheelt 10 cent op een kiloWatt, dus de wekelijkse wasdag van maandag is verplaatst naar het weekend. En dan te bedenken dat we afgelopen januari minder dan 10 cent voor een kW betaalden! Met ons flexibele contract zijn de prijzen van 7 cent naar 43 cent gegaan, dat is zes keer zoveel, het is abnormaal.
  • En natuurlijk letten we op bij het koken: Deksels op de pan, tijdig de warmtebron lager, en als we de oven gebruiken zoveel mogelijk tegelijk of direct achter elkaar erin. Meer tips vind je in het artikel Energiebesparing in de keuken.

Buitenshuis

Is het besparen op energie thuis nog wel te doen, anders is het in winkels die afhankelijk zijn van ovens of koeling. Denk bv. aan bakkers en slagers, en ook de supermarkt heeft er – in mindere mate – onder te lijden. Het viel me in september al op, bij de poelier/slagerij waar ik doorgaans kom waren diverse koelvitrines niet in gebruik. Navraag bevestigde wat ik al vermoedde, het was vanwege de besparing op energiekosten. Er is nu minder uitstalruimte, maar ligt er iets niet in de vitrines dan wordt het voor je uit de achtergelegen grotere koelcellen gehaald.

En de bakkers met hun ovens die het grootste deel van de dag in bedrijf zijn, die hebben het ook zwaar. Wat zal de broodprijs gaan doen de komende maanden? Of zullen de mensen minder brood gaan eten? Wat het ook gaat worden, de bakkers zijn er de dupe van.

Natuurlijk ook de horeca, die net weer een beetje opkrabbelde na twee jaar met verplichte sluitingen.
En al die andere bedrijven en instellingen (bv. kappers, zwembaden). Hoe lang houden ze het nog vol? En hoe lang kunnen wij nog consument zijn? Of moeten we naar een zelfvoorzienende leefwijze? Lastig als je op een flatje woont….

 

Dit bericht zit in:

Tag: herfst, kritisch, leefwijze

Categorie: Nieuwsweetjes