kerst-amandelkoekjes

Nieuwsweetjes 2022 - 5

In deze december-nieuwsweetjes aandacht voor: Verkoudheid en griep – Midwinter en Kerst – Terugblik 2022

Uche, uche en hatsjie!

Sinds eind oktober slaat het als een golf door het land. En het trekt zich van grenzen niks aan, ook in andere Europese landen waart het in het rond. Verkoudheid en griep zijn schering en inslag. Het lijkt wel alsof de mens minder weerstand heeft dan een paar jaar geleden. Verzwakt de populatie? Of stellen we ons vaker bloot aan ziekteverwekkers? Vragen waar ik zo snel geen antwoord op weet.
Wel kan ik wat huis-, tuin- en keukenraad geven. Krijgen de virussen je te pakken? Neem dan afstand van het sociale leven; met andere woorden: blijf thuis. Geef je lichaam rust door veel te slapen, en te vasten of wat lichte kost te eten. Drink voldoende vocht, zoals slappe thee en dunne bouillon.

Midwinter en Kerst

Samenzijn: Vorig jaar nodigden we de buren op kerstavond uit om samen een beker gloeiwijn te drinken. Dat was goed bevallen, en we besloten om er een traditie van te maken. Dus ook dit jaar stookten we een kampvuur in onze voortuin. De ketel met warme wijn hing er weer boven, en met de buren hadden we daarna een gezellig uurtje. Met de warmte van het vuur en een beker warme gloeiwijn.

Heel gewoon: De kerstdagen brachten we rustig door. Op een van deze dagen kwam mijn moeder eten. Ik wilde daarvoor iets speciaals maar toch gewoon. Dus werd het een stoofvleesgerecht. Met bijgerechten van wintergroente. Vandaar stond op ons menu:

  • hachee,
  • aardappeltjes met rozemarijn uit de oven,
  • puree van wortel en pompoen,
  • rode koolsla met appel en citrusdressing,
  • compote van kweevruchten.
  • en daarna als toetje ouderwetse appeltaart, met een kop koffie.

Met gewone winterse ingrediënten tover je zomaar een feestelijk maal op tafel.

Terugblik op 2022

Het lijkt wel of de lockdowns van de afgelopen jaren de samenleving hebben ontwricht. En daardoor is er een enorme schade ontstaan, zeker ook op de lange termijn. Veel bedrijven hebben hun deuren voorgoed moeten sluiten. Veel mensen zijn vereenzaamd. Scholieren en studenten hebben hun studie niet kunnen afronden. Verder nog de ontwikkelingsachterstand die peuters en kleuters hebben opgelopen. En ook niet te vergeten: de uitgestelde medische zorg.
Maar de mens probeert flexibel te zijn, en met vallen en opstaan komen we als samenleving weer in een normaal ritme terug. Waarin we elkaar weer zonder angst mogen aankijken.

– Sociale interactie

In het afgelopen jaar, met een wisseling van bewindvoerders in de politiek, “mogen” we weer de zo broodnodige sociale interactie hebben. Campings en bungalowparken waren op een normale manier weer open. Uitjes in de recreatieve sfeer konden weer zonder restricties. Een aantal evenementen werd weer opgepakt. Het doet de mens goed!

– Meer bewust

De in 2020 ontstane angst om boodschappen te doen is inmiddels weggeëbd. Toch zijn mensen zich nu meer bewust van de kleinschalige boerderijwinkels. Kopen direct aan de bron zorgt voor goede kwaliteit en – niet onbelangrijk – minder anonimiteit.

– Erop uit

In het afgelopen jaar heb ik ook flink wat uitstapjes gemaakt.
– In maart kocht ik een nieuwe museumkaart, daar heb ik alweer veel plezier van gehad. Culturele activiteiten en musea, het was echt genieten!
– Bungalowparken, campings, hotels en restaurants konden eindelijk weer gastvrij zijn. De Veluwe, de Friese wouden, het Drents-friese woud, Middelburg, ik ben er het afgelopen jaar geweest.
– Een uitje met lange termijn gevolgen waren de bezoeken aan een pruimenboomgaard. Want er staat nog een aantal potten met zelfgemaakte jam op de planken van de voorraadkast. Heerlijk toch!