Pokebowl

Nieuwsweetjes 2023 - 4

In dit Eetweetjes nieuwsbericht de volgende onderwerpen: Midweekje weg – Nutstuinen – Verjaardag

Vakantie op de Veluwe

Met mijn vriendin ging ik een paar dagen naar de Veluwe. We vertrokken met stevige wind, maar kwamen zonder problemen de bruggen van de randmeren over. Eenmaal bij Harderwijk waren we goed beschut door de bomen.
We bivakkeerden in een leuk huisje op een mooi vakantiepark. We trokken erop uit om te wandelen door en over over de Renderklippen. Dit zijn met heide begroeide stuwwallen, vanwaar je een prachtig uitzicht heb op het omringende landschap. Hier bezochten we ook de schaapskooi waar het al krioelde van de kleine lammetjes.
En het hoort bij onze vakanties, dus gingen we er ook nu weer voor: Via een zandweg vol kuilen bereikten we de Ossenstal waar we genoten van een goed bereide pannenkoek.
En hoe mooi hebben we het getroffen! De week ervoor regende en sneeuwde het. En ook de week erna viel er veel regen. Terwijl we tijdens de vakantie maar één regendag hadden.

De nutstuinen

Zaden

De zaden van Vreeken zijn binnen! Ik wacht echter nog even met het zaaien van de pompoenen en aubergines. Dit omdat ik – zeker in het voorjaar – rekening hou met de bio-dynamische maankalender. Maar de bloemzaden gaan het komende weekend al wel in voorzaaibakjes. En de bladgroenten die ik heb zal ik uitzoeken want ook die kan ik begin volgende week al voorzaaien.

Volkstuin

Het werk op de tuin heeft een poosje stilgelegen. Het had te maken met het slechte, natte weer. En ook onze vakantie tussendoor bracht met zich mee dat we niet ter plekke konden zijn.
Maar we hebben al inspectie gehouden. Het gekeerde, gespitte stuk is nog redelijk zwart, dus dat werk is goed gedaan. Van de nieuw geplante hazelaar zwellen de knoppen, dus ook die is goed aangeslagen. Het laatste metertje van de heg is gesnoeid.
En van sloophout (afvalhout? nieuwe pallets!) maakte mijn man een mooie stellage die hij opstelde in de kas. Daar kunnen onze jonge plantjes straks naar toe na het eerste afharden thuis. Plek genoeg!

Boerenachtertuin

Een rondje door de achtertuin leverde het volgende beeld.

  • De perenboom heeft dikke bloesemknoppen.
  • De vorig jaar geplante kruisbessenstruikjes lopen goed uit.
  • Het pas geplante perzikboompje, slechts een flinke tak, vertoont een paar groene knopjes.
  • Van de lavasplant komen de knoppen boven de grond.
  • De opgepotte zwartebessenstekken blijven goed in het blad zitten.
  • Ook de oudere struiken die in de grond staan lopen mooi uit, zowel van de zwarte als de rode bes.

Vensterbank

Terwijl ik op de Veluwe vertoefde maakte mijn man een mooi rek voor op de keukenvensterbank. De bakjestuin die daar stond heeft nu meer ruimte. Drie extra planken in de hoogte voor de kruiden, courgettes, tomaten en flespompoenplantjes.
En op de vensterbank zelf staan nu ook weer bakjes voor koffieprut en lege eierschalen. Dat gebruik ik later weer als voeding voor grond in bakken en tuin.

Verjaardag

Op de drempel van Winter naar Lente is er een jarige bij ons in huis. Normaal gesproken met een verjaardag bak ik iets lekkers en kook ik een maaltijd naar de wens van de jarige. Ik zorgde dit jaar voor een flinke schaal met chocoladebrownies. Maar een maaltijd koken, dat hoefde ik deze keer niet te doen. De jarige deed het zelf met haar vriend. Twee man sterk stonden in de keuken om met veel aandacht voor detail een heerlijke pokebowl te maken.

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes