Lenteweetjes: Aardappels in manden gepoot

Nieuwsweetjes 2024 - 4

Dit nieuwsweetjesbulletin staat in het teken van de Lente: Lenteweetjes dus. Maar ook in het teken van de nutstuin, dus zijn het ook nutstuinweetjes. Op de tuin gebeurt dit seizoen echt van alles!

Nutstuin

Grondwerk

De lente betekent dat er veel tuinwerk is. Het is de tijd van zaaien en opkweek. Maar ook moet er aan de grond gewerkt worden. De tuin had nl. tot vorig jaar maart geen zwarte grond. In plaats daarvan was er gras, meerdere soorten zelfs, de een wat moeilijker weg te krijgen dan de ander.
In het middendeel hadden we vorig jaar een aantal meters grond omgespit, en daar kweekten we pompoenen, tomaten, en wat augurken en courgettes, met daartussen een paar slaplanten en wat boontjes. We hebben ons – noodgedwongen – voornamelijk op de vruchtgroenten gericht. Immers, pompoenen ranken flink, en zo zag de tuin er toch redelijk bebouwd uit.
Ook hadden we toen grond langs de omheining omgespit en daar bloemenranden gemaakt, met dahlia’s, en gezaaide eenjarigen. Van lage silene tot hoge zonnebloemen. Verder plantten we daar een aantal zwarte bessenstekken, dit jaar zijn dat al kleine struikjes. Jammer genoeg zijn deze borders langs de hekken weer dichtgegroeid met gras en ander ongewenst groen. Echter, ik stel mijn prioriteiten, eerst de grond schoon waar groente moet komen, daarna de randen voor de bloemen.

De groenten dit jaar

Dit jaar heb ik wat fanatieker de spa in de grond gestoken. Naast het stuk wat vorig jaar zwart gemaakt was heb ik plek vrij gemaakt voor twee verhoogde bakken. En ik heb nog twee stukken grond erbij omgespit. Daar komen dit jaar de vruchtgroenten te staan.
Aardappels wil ik in manden telen, om minder te hoeven spitten. Volgens allerlei youtube-filmpjes en tuinmagazines moet dat goed te doen zijn.
Op het andere, vorig jaar al geschoonde grond staan nu doperwten. Daar heb ik ook een regel bieten gezaaid, en omdat ik niet alle pootaardappels kwijt kon in de manden heb ik daarvan nog een rij naast de bieten gelegd.
In de kleine verhoogde bak staan nu de plantuitjes, en ik heb er wortels, radijs en spinazie naast gezaaid. Voor de bladgroentenbak had ik namelijk nog geen grond, maar nu, begin mei, is dat wel voor elkaar.

Slak het Ondier

Als test heb ik wat spruitjesplanten in de bladbak gezet. Een test? Jazeker! Want Slak het Ondier doet zich al flink tegoed aan mijn groenteplantjes. Dat merkte ik nl. al snel bij de worteltjes. Ook de radijsjes zijn met de grond gelijk afgegraasd. En de regel bieten die ik naast de doppers zaaide? Ja, ook die hebben flink te lijden. Zelfs de lavasplant die ik vanuit de achtertuin overzette is aangevreten en niet zo zachtjes ook. Terwijl ik dacht dat slakken aan die plant voorbij gingen. In de achtertuin tenminste wel, daar tiert ie welig! Naast de spruitjes heb ik een stuk koperen leiding neergelegd. In de hoop dat Slak daar niet voorbij durft.
Ook in de voortuin bij mijn huis woont Slak, die denkt dat het hier een à la carte restaurant is. De uitgeplante strobloemen zijn al op, daarna is hij begonnen aan de siertabaksplantjes. Ik vraag me af waarom? Daar zit nicotine in, dat is toch helemaal niet lekker?! En waarom laat hij de onkruidplantjes die ernaast groeien dan wel staan?

In de verdediging

Korrels en andere giftige middeltjes wil ik (nog) niet gebruiken. De ervaring heeft me geleerd om niet meteen alles in de tuin te zetten, ik ken Slak al langer dan vandaag. Daarom ben ik vanmiddag druk bezig geweest om de kleine plantjes die ik achter de hand hield over te zetten in grotere potten. Ik laat ze nu eerst flink groot worden voordat ik opnieuw iets in de tuin zet. In de hoop dat de planten de slakkenaanval beter kunnen doorstaan. Ik hou mijn hart vast voor wanneer de slaplantjes de tuin in gaan. Het is nl. die heerlijke zachte Kagraner zomersla.
Bij de wekelijkse boodschappenronde laatst nam ik een pak kattengrit mee. Misschien houdt dat een paar slakken tegen dacht ik. Maar toen ik het pak openmaakte bleek het geen scherpe grit te zijn, maar een soort witte korrels. Ik heb het toch maar om de planten heen gestrooid, misschien helpt het – iets.

Wat komt er nog meer in de tuin?

Sinds half maart ben ik al druk in de weer met zaaien. Hierbij hanteer ik de maankalender, ik maak dus onderscheid tussen de dagen voor blad-, bloem-, vrucht- en wortelgewassen.
Eind april telde ik voor de aardigheid eens hoeveel kluitjes en potjes met planten ik al had staan. Dat bleek een kleine 200 stuks te zijn, zowel groenten als bloemen. Niet gek voor een amateur, toch?

Vruchtgroenten

  • Ook dit jaar heb ik weer flink  wat vruchtgroenten.
    Twee soorten tomaten, aubergines, augurken, courgettes en patisson, en ook heb ik watermeloen gezaaid. En dan diverse pompoensoorten, ja, de oliepompoen Olga is er ook bij. De plantjes van de grote ananaskers zijn nog klein, een aardige woordspeling, maar tja, ze groeien erg langzaam.
  • En dan de bak- en pofmais. Die is voorgezaaid en bijna alle korrels zijn ontkiemd, ik heb er 20 mooie planten van.
  • Over een paar weken wil ik nog twee soorten sperziebonen zaaien.

Wortelgewassen

Naast de bieten, wortels en uien heb ik ook knolselderie gezaaid. Dat is mooi opgekomen maar na het verspenen stagneerde de groei een beetje. Hopen maar dat het in de volle grond straks beter gaat. (Mits Slak niet langskomt….)

Bladgewassen

  • Ik noemde al de spruitjes, de kleine plantjes staan klaar in een tray. (Als het lukt met de testplantjes…)
  • Van kropsla heb ik ook een traytje staan, misschien zaai ik er nog wat bij. Net als snijsla, andijvie en boerenkool, dat ga ik volgende maand zaaien. Ik probeer het in ieder geval, en zal het tegen duiven- en eendenvraat afdekken met een net. Wel hoog, om zangvogeltjes niet in de verleiding te brengen om door de mazen heen proberen wat te snoepen.
  • Later in het jaar kan ik dan nog wat veldsla zaaien.

Bloemen

  • Veel, veel bloemen! Ik hou van kleur. En geur. En biodiversiteit. Wat heb ik zo al, zowel voor de volkstuin als voor de tuin bij huis?
  • Genoeg plantjes van hoge afrikaantjes, alyssum, cosmea, dropplantjes, heliotroop, lathyrus, leeuwenbekjes, nigella, siertabak, strobloemen en zonnebloemen. Ipomoea, lage afrikaantjes en goudsbloemen zijn ontkiemd. (De goudsbloemen die ik eerder in de volle grond zaaide zijn natuurlijk weggevreten…). Portulakken heb ik noodgedwongen opnieuw gezaaid.
  • De dahlia’s trek ik voor. Nu het wat warmer wordt komen ze eindelijk boven de grond.
  • In de tuin staan al kaardebolplanten, die zijn heel goed aangeslagen. In tegenstelling tot de stokrozen, van de 7 flinke planten die er vorige herfst nog stonden is er slechts 1 klein plantje overgebleven. En dat is per ongeluk weggemaaid bij het schonen van de randen langs het hekwerk. Maar de prikneusplanten doen het goed, en ook de vorig najaar gezaaide korenbloemen schieten omhoog.
  • Kortom, in het lenteseizoen maken we alles klaar voor de zomer. Zodat er voor de bijen en vlinders straks weer genoeg bloemen te vinden zijn.

 

Dit bericht zit in:

Tag: groente, lente, moestuin

Categorie: Nieuwsweetjes