Nieuwsweetjes 27 juli

♣ Deze week is de Dutch Oven die ik voor mijn verjaardag kreeg officieel in gebruik genomen. Wat een prachtige aanwinst is dit, koken en bakken met zo’n pan geeft je een gevoel van vrijheid. Later in de week vertel ik hoe het een en ander in zijn werk gaat.

♣ Ons dorp heeft er een biologische boerderijwinkel bij! De boerderij in het Twiske is bezig met een ommezwaai. Van beheersboerderij via zorgboerderij naar een “volwaardig boerenbedrijf waar goede voeding centraal staat”. Vlees van dieren die natuurlijk leven. Eieren van kippen die echt scharrelen. Groente en fruit van eigen erf. Ik ben dan ook heel blij dat de hoogstamboomgaard met zijn oude appel-, peren en pruimenrassen behouden is gebleven.
Wij brachten een bezoekje aan de winkel, liepen rond op het terrein en genoten van de kleinschaligheid en diversiteit.

♣ Op de Voedzame Keuken schreef Iris Maier een artikel over Effectieve Micro-organismen (EM).
[quote Voedzame keuken] EM is een mengsel van vrij in de natuur voorkomende micro-organismen, microscopische kleine wezentjes die opbouwend en effectief zijn [end quote].
Iris mocht van de EM winkel een pakket van hun producten weggeven, en laat ik nou degene zijn die als winnaar uit de bus kwam. Mijn tuin zal er wel bij varen, want ik heb 2 liter MicroFerm klaar staan, dat is voldoende om 200 liter gietwater te enten. Dankjewel voor deze leuke actie Iris!

♣ Hoe gaat het in de moestuin?
– We hebben deze week al een paar keer heerlijke sperziebonen kunnen eten.
– De schorseneren schieten in bloei, wat niet zou moeten. Heel voorzichtig heb ik twee planten geoogst en de wortels door een stoofpot gedaan. Ook lekker.
– De augurken gaan goed. Tenminste, de planten die gewoon buiten staan. In de kas is het een ander verhaal, grote planten, bloeien als een tierelier, veel vrouwelijke bloemen, maar die vruchtjes groeien? homaar. Ik denk dat ik een paar hommels moet vangen en die bij de kasplanten weer loslaten, zodat ik ook daar mooie augurken van kan oogsten.
– Wat voor de augurken opgaat, is denk ik ook het geval met de meloenen. Ik heb een penseeltje klaar staan, maar volgens mij is een bij of hommel veel beter toegerust om die klus te klaren.
– Mijn tomaten dragen goed, maar hebben nog wat moeite met de kleur rood. Neem het ze niet kwalijk, ook met groene tomaten kan je heerlijke gerechten maken.
– De papaverplanten zien er niet mooi meer uit, dat betekent dat het zaad geoogst kan worden, om de paar dagen loop ik daar dus met een bakje langs om de kleine zaadjes op te vangen. Lekker door de yoghurt, en natuurlijk ook op eigengebakken brood.
– De eerste bramen smaakten goed. Nu maar hopen dat de vogels ze niet meteen in de smiezen hebben zodat we er zelf ook nog wat aan hebben.
– Minder leuk is dat de rupsen toch de kool hebben ontdekt. Ik had al speciaal rode kool genomen omdat die minder gevoelig zou zijn (of het waar is weet ik niet zeker….). Maar de gaten vallen gewoon in de bladeren en de boosdoener lacht in zijn vuistje. Dankuwel, “schattig” koolwitje.

 

Dit bericht zit in:

Tag: biologisch, buiten eten, groente, milieu, winkels, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes