Nieuwsweetjes 29 februari

♥ De dagen zijn al flink aan het lengen en ook de kachel brandt al minder lang: de lente komt eraan! Maart is lentemaand; officieel begint de lente op het moment dat de zon precies boven de evenaar staat, dit jaar is dat op 20 maart om 5.30 uur. De zon schijnt vanaf dat moment boven het noordelijke halfrond, en de temperaturen lopen hier weer op. Gewassen gaan groeien en de dieren kunnen de wei in.

♥ Alle zaden voor het komende tuinseizoen zijn binnen. Sla, andijvie, radijsjes, het water loopt me al in de mond als ik denk aan al die heerlijke verse groente. Maar… er is nog steeds nachtvorst, dus het is beter nog even te wachten tot de grond wat warmer is.
Ook dit jaar heb ik weer wat van de aparte soorten gekocht, zoals pastinaken; het groeiseizoen is wel lang, maar ze zijn zo lekker, en kunnen met vorst in de grond blijven. En als experiment heb ik witlofzaad gekocht, spannend!

♥ Omdat de dagen nog koud genoeg zijn heb ik mijn kans gegrepen en de vriezer ontdooid. De vleesvoorraad was op, en van het overige voedsel hadden we de weken daarvoor ook het meeste opgegeten. Van de twee stukken kabeljauw die ik tegenkwam maakte ik lekkere viskoekjes, de laatste bessen gingen in een vullend graan-vruchtengerecht, en de erwtjes vonden hun weg in een stoofpot. Weinig spullen nog over, de perfecte gelegenheid om zo’n apparaat te ontdooien.

♥ De agenda:
– Zoals in andere landen vieren we ook in Nederland een nationale pannenkoekendag. Op 18 maart wordt er op veel scholen door de leerlingen zelf gebakken.
– Eetweetjes organiseert samen met Esther van praktijk Lambregts op 26 maart weer een leuke wandeling met aansluitend een lekkere maaltijd.
– Pasen valt dit jaar op 27 en 28 maart, en we weten het: een ei hoort erbij!

Dit bericht zit in:

Tag: lente, moestuin, winter

Categorie: Nieuwsweetjes