Fouragerende merel

Nieuwsweetjes 29 juni

Leven in de tuin

Wat gebeurde er deze week allemaal in de tuin?
Afgelopen weekend heb ik de laatste peultjes geoogst en de planten eruit getrokken. Ik zag een hoop gewriemel op de grond van rupsjes, torretjes en ander klein grut. Ik was niet de enige die dat zag, ook meneer Merel had zijn oog er op laten vallen en binnen een mum van tijd zat zijn snavel vol met wriemelbeestjes waarmee hij snel de wieken nam en naar zijn nest vloog. In een ommezien was hij terug om een nieuwe snavelvol voedsel voor zijn kleintjes te vergaren. De hele morgen vloog hij af en aan. Ik heb er een stoel bij gezet en heb intens van deze life natuurvoorstelling genoten. Later op de dag had hij tot mijn schrik ook de bessenstruiken in de smiezen, maar die ene zwarte bes kon ik natuurlijk best missen. Anders was het met de frambozen, wij hebben de afgelopen week maar weinig rijpe frambozen kunnen plukken. Meneer hipt onder de struiken rond met zijn blik naar boven gericht en keurt de vruchtjes op de juiste rijpheid. Hij wordt hierbij afgewisseld door zijn vrouw. Vindt een van hen de framboos van zijn of haar gading dan springt de vogel op om die snel in een opengesperde snavel te laten verdwijnen.
Ach, ik  moet toegeven, het is en blijft een prachtig gezicht, en eigenlijk gun ik het zo’n prachtige tuinvogel best wel!
Het “tuinbonenoerwoud” heeft ook een leuke oogst gegeven, deze planten heb ik gisteren gerooid. Ik had met een vooruitziende blik tussen de rijen wat pastinaken gezaaid, maar niet verwacht dat de bonen 170 cm hoog zouden worden. Het gevolg was dat de pastinaken bijna geen licht meer kregen en kleine plantjes bleven; ik verwacht dat het beter zal gaan nu ze wat “ruimer adem kunnen halen”.

Verjaardag

Een soepzooitje. Dat maakte ik er letterlijk van op mijn verjaardag, met linzensoep, tomatensoep en bloemkoolsoep. In totaal zo’n liter of negen. De heksenketel van mijn zus kwam weer prima van pas voor de linzensoep.
Soep is makkelijk wanneer je een groot gezelschap aan tafel hebt. Het eet makkelijk weg, met meerdere soepen zit er voor ieders smaak wel iets bij, en wat er over blijft is prima in te vriezen.
Verder hadden we warmgerookte braadworsten met speltbrood, piccalilly, mosterd en zoet komkommerzuur, een aardappelsalade, en als dessert een goed gevulde fruitschaal. De chocoladetaart naar het recept van Karin Luiten vond gretig aftrek (nu met stukjes fudge als garnering), maar ook de tropische cake en de ouderwetse boterkoek werd gewaardeerd. Conclusie: Zelf gemaakt doet het nog steeds goed.

Grote cadeaus

En al die lieve gasten kwamen met cadeaux aan, ze hebben me heel goed bedacht. Ook op het gebied van voedsel en drank viel ik met mijn neus in de boter: een aantal flessen heerlijke Gewürztraminer, een prachtige mand met picknickuitrusting, een granieten vijzel met stamper, en van mijn man kreeg ik een gietijzeren wafelijzer en een 9 quarts Dutch oven. Daar gaan we deze zomer eens flink de bloemetjes mee buiten zetten!

 

 

 

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, feestelijk, gebak, moestuin, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes