Nieuwsweetjes 3 januari
• We beginnen met iedereen een vreugdevol, voorspoedig, gelukkig, en natuurlijk gezond jaar toe te wensen!
• De dagen gaan weer lengen, dus de winter gaat nu strengen zoals een oud spreekwoord zegt. We zitten midden in de wintermaanden dus tijd voor winterkost. Met die heerlijke Hollandse wintergroenten als wortel, ui en kool. Typische wintergerechten zijn dan ook de stamppotten, zoals hutspot (met wortels en uien) of boerenkoolstamppot met worst. Zowel wortelen als boerenkool zijn een goede bron van vitamine A. **)
• Om nog even bij de groenten te blijven, mijn lijst is weer ingevuld en de groentezaden voor het komende seizoen zijn besteld. Natuurlijk is er ruimte voor klassiekers als sla, zomerbietjes, uien en sperciebonen, maar ook ga ik experimenteren met schorseneren, lange winterbieten, rabarberzaad en meloenen. En dan heb ik ook nog dat mooie paprikazaad uit Roemenië. Ondanks dat we nog midden in de winter zitten krijg ik er al enorm veel zin in!
• Op 6 januari wordt het driekoningenfeest gevierd. Voor mij een onbekend feest, de enige associate die ik er mee heb is dat die dag toch echt de kerstboom de deur uit moet. Maar onderzoek leert mij dat dit feest in vroeger tijden al in huiselijke kring met eten, drank en gezang werd gevierd. Belangrijk hierbij was de taart, een amandeltaart of frangipane waarin een bruine boon wordt meegebakken. Degene die de boon vond mocht “koning voor één dag” zijn, wat inhield dat hij die dag de baas in huis was.
In Frankrijk wordt tot op de dag van vandaag nog steeds het “tirer les rois” gebruik gevierd, door diegene die de verstopte boon of munt in zijn stukje taart vindt tot koning (of koningin) voor één dag aan te wijzen.
• Zoals ik laatst al aankondigde starten we dit jaar met de themamaanden: Nederlandse provincies, daar zijn er twaalf van dus voor iedere maand eentje, hoe kan het zo mooi uitkomen.
• En ten slotte voor alle mensen die aan goede voornemens doen en daarbij gezondheid op hun lijstje hebben staan (natuurlijk ook voor degenen die hier altijd al aan werken) deze raadgeving van Hippocrates *): “
*) Hippocrates is de grondlegger van de westerse geneeskunde.
**) Neem dan niet de kant- en klare producten uit de winkel want daar doe je jezelf echt te kort mee. Voorbeeld: 100 gram verse boerenkool bevat 0,42 mg vitamine A en 100 gram industrieel bereide boerenkoolstamppot 0,10 mg vitamine A. Meng je de verse boerenkool met aardappelen dan heb je evengoed nog de dubbele hoeveelheid vitamine A t.o.v. de industrieel bereide hap.
Het verschil in vitamine C is zelfs nog groter – 103 mg in de zelfbereide pot tegenover 20 mg in de gekochte.